Παίζουμε δημιουργικά: Γιορτάζουμε το Πάσχα

Το Πάσχα πλησιάζει και φέτος η Μυρτώ είναι αρκετά μεγάλη για να κατανοήσει και να συμμετέχει σε πολλές από τις παραδόσεις μας, αλλά και για να δημιουργήσουμε μαζί και κάποιες καινούριες, σαν οικογένεια. Γιατί οι γιορτές αυτές επαναλαμβάνονται, και όσα δημιουργούμε κάθε φορά μαζί θα αποτελέσουν τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις που με τόση αγάπη και ζεστασιά θα θυμάται, και θα μεταφέρει και στη δική της οικογένεια.
Το δικό μου Πάσχα το έχω μέσα μου σαν εικόνες, μυρωδιές, ψαλμωδίες. Με τη λέξη "Πάσχα" μου έρχεται αμέσως η μυρωδιά της γαρδένιας από τον στολισμένο Επιτάφιο. Η γιαγιά Θεώνη να μας περιμένει με το φαναράκι της λίγο πριν ξεκινήσουμε για την περιφορά. Οι λέξεις "Ω, γλυκύ μου έαρ", από τον Επιτάφιο θρήνο, που πάντα με συγκινούν γιατί είναι οι πιο τρυφερές λέξεις μιας μάνας προς το παιδί της. Το λιτό, αλλά τόσο μα τόσο ξεχωριστό τραπέζι της Παρασκευής, με νερόβραστες φακές, και πατατοσαλάτα της γιαγιάς. Τη Μεγάλη Εβδομάδα που κάθε μέρα η γιαγιά μάς έλεγε και από ένα στιχάκι, "Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μερα. Μεγάλη Τρίτη, ο Χριστός εκρίθη...". Tο "Μπεν Χουρ", την "Κλεοπάτρα", το "Χιτων' και τον "Ιησού από τη Ναζαρετ" που έπαιζαν (και παίζουνε) όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στη Μυρτώ δεν μιλήσαμε ακόμα για τη θρησκευτική πλευρά του Πάσχα, όσο για το αίσθημα της ελπίδας και του φωτός που αποπνέει, και της νίκης της ζωής επί του σκοταδιού. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι το Πάσχα έρχεται με την έλευση της άνοιξης και το τελείωμα του σκοτεινού χειμώνα. Ωστόσο, πολύτιμοι βοηθοί στον εορτασμό του Πάσχα και στην κατανόηση της σημασίας του παίζουν οι ίδιες της οι αισθήσεις, όσα βλέπει, μυρίζει, αισθάνεται, ακούει...1. Πασχαλινά αβγά αλα "Jackson Pollock"


Αυτά τα εντυπωσιακά αβγουλάκια χρειάζονται ελάχιστα υλικά για να φτιαχτούν, η διαδικασία είναι απίστευτα διασκεδαστική, ενώ μπορούν να γίνουν υπέροχες κάρτες για τον νονό και τη νονά. Θα χρειαστείτε:

 • ένα ρηχό κουτί, χάρτινο ή πλαστικό, αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει στον πάτο του ένα χαρτόνι μεγέθους Α4
 • Ένα χοντρό χαρτόνι μεγέθους Α4
 • 4-5 σωληνάρια τέμπερας (ή όσα σωληνάρια/χρώματα θέλετε να χρησιμοποιήσετε)
 • 4-5 βώλους γυάλινους (οι γεννηθέντες/εισες τη δεκαετία του '80 δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε :)
Βάλαμε το χαρτόνι στο πάτο του κουτιού, προσθέσαμε τα χρώματα και τις μπιλιες, και τα κουνήσαμε πέεερα-δώωωθε. Tα σχέδια που βλέπετε είναι το αποτύπωμα που αφήνανε οι μπίλιες που κυλούσαν πάνω στο χρώμα. Μετα έκοψα τα χαρτόνια σε σχήμα αβγών και τα κάναμε κάρτες για τους νονούς της μικρής.


2. Πασχαλινή γιρλάντα με αβγά

Αυτή τη γιρλάντα τη φτιάξαμε 2 φορές, γιατί άρεσε στη Μυρτώ τόσο η διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα. 
 • Εκτυπωμένα τα αβγουλάκια σε 2 κόλλες Α4 (μετρίου πάχους χαρτί)
 • Περφορατερ
 • Νερομπογιές
 • Κορδέλα για να κρεμάσουμε τα αβγουλάκια

Εκτυπώσαμε σε χοντρό χαρτί 10 αβγουλάκια, τα κόψαμε περιμετρικά και τα ζωγραφίσαμε με νερομπογιές. Όταν στεγνώσανε, με ένα περφορατέρ τους κάναμε τρυπούλες και τα περάσαμε σε ένα κομμάτι κορδελίτσας. Έτοιμη η γιρλάντα μας! 

ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΑ ΑΒΓΟΥΛΑΚΙΑ
3. Πασχαλινό κυνήγι θησαυρού (για λιλιπούτεια σποράκια)


Αγαπάμε τα Sensory Bins και παίζουμε με αυτά ήδη από όταν η Μυρτώ ήταν περίπου 1 έτους. Αυτό το πασχαλινό κουτί φιλοξένησε το πρώτο κυνήγι θησαυρού της Μυρτώς, 2 χρόνια πριν (μπορείτε να βρείτε την ανάρτηση εδώ).

Θα χρειαστείτε λίγα και οικονομικά υλικά (θα σας κοστίσουν κάπου 3 ευρω): 
 • 3 συσκευασίες χρωματιστών, διακοσμητικών λωρίδων χαρτιού - κόκκινες, κίτρινες και πράσινες (λόγω εποχής, θα βρείτε παντού, αλλά πολύ οικονομικές συσκευασίες έχει το μεγάλο γνωστό πολυκατάστημα)
 • 1 συσκευασία με μικρά διακοσμητικά αυγουλάκια από αφρολέξ
 • Διακοσμητικά πολύχρωμα κοτοπουλάκια (για το ντεκόρ)
 • Το γνωστό κουτί αισθητηριακού παιχνιδιού (αν δεν έχετε ήδη, θα βρείτε τέτοια κουτιά αποθήκευσης στο μεγάλο γνωστό πολυκατάστημα)
 • Ένα καλαθάκι/κουτί για τη συλλογή των αυγών. Εγώ χρησιμοποίησα ένα καλαθάκι που είχα ήδη στο μπάνιο και έβαζα μέσα τις μπατονέτες μας. 

Θα απλώσετε τις λωρίδες χαρτιού σε τρεις σειρές, μια για κάθε χρώμα, και μέσα σε αυτές θα κρύψετε τα μικρά χρωματιστά αυγουλάκια. Από πάνω μπορείτε να διακοσμήσετε με ότι εσείς επιθυμείτε και σας θυμίζει Πάσχα, είτε μικρά κοτοπουλάκια, είτε λαγουδάκια, λουλούδια, ότι εσείς φανταστείτε! Αφού στήσετε τα υλικά, καλέστε το σποράκι σας να ανακαλύψει τι κρύβεται μέσα στις λωρίδες και να μαζέψει τα αβγουλάκια!

Υπέροχο αισθητηριακό παιχνίδι, που ακονίζει όλες τις δεξιότητες: τη λεπτή κινητικότητα, τον συντονισμό κινήσεων, ενθαρρύνει το παιδί να βρει μόνο του τα κρυμμένα αντικείμενα, και εξασκεί τη λογική σκέψη.4. Πασχαλινά αβγά με κολάζ

Αυτά τα αβγά τα έχουμε τιμήσει σε ουκ ολίγες παραλλαγές. Aυτή τη φορά της έκοψα μεγάλα χαρτονένια αβγα, της έδωσα μικρά κομματάκια πολύχρωμου γκοφρέ χαρτιού (είχα πάρει πολύχρωμα φύλλα που τα κοψαμε με τη Μυρτώ σε μικρά κομματάκια), γκλιτεράτες κόλλες UHU και πολύχρωμα πούπουλα, και έφτιαξε τα δικά της μινιμαλιστικά (not) αβγουλάκια. 


Όπως και τα αβγουλάκια "Jackson Pollock", έτσι κι αυτά γίνονται υπέροχες πασχαλινές κάρτες για τους νονούς μιας και η πίσω τους πλευρά παραμένει λευκή για να γράψετε τις ευχές σας!
5. Eτοιμάζουμε το εποχικό μας τραπέζι και το στολίζουμε πασχαλινά!

Εδώ και περίπου 1 χρόνο έχω δημιουργήσει έναν χώρο στο παιδικό δωμάτιο ο οποίος είναι αφιερωμένος στον εορτασμό κάποιου σημαντικού γεγονότος μέσα στον χρόνο, όπως οι γιορτές, τα γενέθλια, η εναλλαγή των εποχών, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κτλ. Αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά τη Μυρτώ να κατανοήσει το πέρασμα του χρόνου, την επανάληψη των εποχικών εορτών, ενώ τα οπτικά και απτικά ερεθίσματα την βοηθούν να συσχετίσει τις παραδόσεις μας και τις εικόνες που συνοδεύουν κάθε γεγονός. 


Το φετινό #seasonaltable εχει στολιστεί εδώ και 1 εβδομάδα με πασχαλινά βιβλία, ξύλινα λαγουδάκια και αβγουλάκια (τα οποία έβαψα στο χέρι), ένα βαζάκι με ένα ευωδιαστό κλαδάκι Πασχαλιάς, και η DIY painting frame να φιλοξενεί έναν υπέροχο πασχαλινό πίνακα του Ν. Λύτρα. Τον τοίχο μας κοσμεί η γιρλάντα που φτιάξαμε τη προηγούμενη εβδομαδα με το Σποράκι, ενώ στα κλαδάκια που μαζέψαμε από το Τατόι, την προηγούμενη Κυριακή, κρεμάσαμε αβγουλάκια και στολιδάκια 🐇.6) Δημιουργήστε Πασχαλινές ιστορίες

Εδώ και αρκετό καιρό, τα βιβλία λίγο πριν τον βραδινό ύπνο έχουν ελαττωθεί, ενώ οι ιστορίες που μου ζητά να της πω έχουν αυξηθεί. Και αυτό δεν με πειράζει καθόλου, μιας και η φαντασία μου ήταν ανέκαθεν ένα μεγάλο μου προσόν. Θυμάμαι να φτιάχνω ιστορίες και να της λέω στην αδελφή μου, δημιουργόντας πολλές φορές με τα χέρια μου ένα κουκλοθέατρο (και από μέσα οι γονείς μας να μας φωνάζουν να κοιμηθούμε). Έτσι και τώρα με το Σποράκι δημιουργούμε κόσμους μαγικούς, ήρωες αστείους και σκανταλιάριδες, και η φαντασία μας καλπάζει.

Τα οφέλη της αφήγησης ιστοριών είναι τόσα πολλά. Προσφέρει όσα και η ανάγνωση ενός εικονογραφημένου βιβλίου, και ακόμα περισσότερα, μιας και τα σποράκια χρησιμοποιούν και εξασκούν τη φαντασία τους για να πλάσουν τους ήρωες και το σκηνικό. 

Via

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ιστορίες για να εισάγετε τα σποράκια σας στο πασχαλινό κλίμα:


- Μπορείτε να τους διηγηθείτε ιστορίες από τη δική σας παιδική ηλικία, από τις παραδόσεις που είχατε εσείς κατά τη περίοδο του Πάσχα, από ένα όμορφο κυριακάτικο Πασχαλινό γλέντι, ή από ένα αστείο περιστατικό που συνέβη τότε (π.χ. εμείς πολλές φορές μιλάμε για το πως έβαφε η μαμά μου τα αβγά βάζοντάς τα σε μπολ με χρωματιστό κόκκινο, μπλε και κίτρινο νερό, αλλά μια σκανταλιάρα γατούλα που είχαμε τότε στο σπίτι, βούτηξε τη γλώσσα της καταλάθος σε ένα από αυτά και απέκτησε για λίγο καιρό μια ωραιότατη μπλε γλώσσα).

- Μπορείτε να δημιουργήσετε μια πασχαλινή ιστορία που θα περιέχει κάποιο ζωάκι που αρέσει στα σποράκια σας. Π.χ.:

"Κάποτε υπήρχε ένα ζευγάρι κούνελων που είχε 7 μικρά κουνελάκια. Καθώς πλησίαζε το Πάσχα, ο μπαμπάς κούνελος έπρεπε να αποφασίσει ποιο από τα 7 κουνελάκια θα γινόταν το φετινό Κουνελάκι του Πάσχα. Έτσι, η μαμά κουνελίτσα έφτιαξε ένα καλαθάκι με 7 χρωματιστά αβγά και κάλεσε το 1ο κουνελάκι να πάρει ένα και να το μεταφέρει από το δάσος στο σπίτι τους, πέρα από το λιβάδι. 

Το πρώτο, και μεγαλύτερο σε ηλικία, κουνελάκι διάλεξε ένα χρυσό άβγο και ξεκίνησε. Βγήκε από το δάσος, πήδηξε το ρυάκι, πέρασε το λιβάδι και έφτασε στον κήπο του σπιτιού. Όταν προσπάθησε να πηδήξει τον φράχτη, έβαλε πολύ μεγάλη δύναμη με αποτέλεσμα να πέσει το αβγό κάτω και να σπάσει. Δεν ήταν αυτό το φετινό Πασχαλινό κουνελάκι. 

Το 2ο κουνελάκι διάλεξε το ασημένιο αβγόΒγήκε από το δάσος, πήδηξε το ρυάκι, πέρασε το λιβάδι, όταν συνάντησε μια καρακάξα. Η καρακάξα του άρπαξε το ασημένιο αβγό και το κουνελάκι έμεινε με άδεια χέρια. Δεν ήταν αυτό το φετινό Πασχαλινό κουνελάκι. 

Το 3ο κουνελάκι διάλεξε το σοκολατένιο αβγόΒγήκε από το δάσος, πήδηξε το ρυάκι, πέρασε το λιβάδι όταν συνάντησε δύο σκιουράκια. Το ένα του ζήτησε να δοκιμάσει το λαχταριστό αβγό, και το κουνελάκι δέχτηκε. Όμως βλέποντας πόσο άρεσε στο σκιουράκι, αποφάσισε να δοκιμάσει και εκείνο λίγο, με αποτέλεσμα να το φάει όλο! Δεν ήταν αυτό το φετινό Πασχαλινό κουνελάκι. 

Το 4ο κουνελάκι διάλεξε το πιτσιλωτό αβγόΒγήκε από το δάσος, πήδηξε το ρυάκι, αλλά του έκανε εντύπωση η αντανάκλασή του στο νερό. Όταν έσκυψε να τη δει καλύτερα, το αβγουλάκι που κρατούσε του έπεσε στο νερό. Δεν ήταν αυτό το φετινό Πασχαλινό κουνελάκι.

Το 5ο κουνελάκι διάλεξε το κίτρινο αβγόΒγήκε από το δάσος, πήδηξε το ρυάκι, πέρασε το λιβάδι όταν συνάντησε μια αλεπού που του ζήτησε να δανειστεί το αβγό για να το πάει στο φωλιά της να το δουν τα αλεπουδάκια της. Το κουνελάκι δέχτηκε αλλά όταν η αλεπού το έδειξε στα αλεπουδάκια, εκείνα, πάνω στο παιχνίδι, το έριξαν σε κάτι πέτρες και το έσπασαν. Δεν ήταν αυτό το φετινό Πασχαλινό κουνελάκι.

Το 6ο κουνελάκι διάλεξε το μπλε αβγόΒγαίνοντας από το δάσος συνάντησε έναν άλλο κουνέλι το οποίο φαινόταν να έχει χάσει τον δρόμο του. Έτσι άφησε κάτω το αβγό και του έδωσε οδηγίες για να βρει το σπίτι του. Όταν τελείωσε και πήγε να σηκώσει το αβγό, εκείνο ήταν σπασμένο σε 10 κομμάτια. Δεν ήταν αυτό το φετινό Πασχαλινό κουνελάκι.

Το 7ο και μικρότερο κουνελάκι διάλεξε το κόκκινο αβγοΒγήκε από το δάσος, προσπέρασε το κουνελάκι που ζητούσε οδηγίες, πήδηξε το ρυάκι, αλλά δεν σταμάτησε όσο λαμπερό κι αν ήταν το νερό, πέρασε το λιβάδι και αγνόησε τη καρακάξα, τους σκίουρους και την αλεπού, και έφτασε στον κήπο του σπιτιού. Όταν προσπάθησε να πηδηξει τον φράχτη, έκανε ένα άλμα, όχι πολύ μεγάλο, ούτε πολύ μικρό, και έβαλε το αβγουλάκι σε μια φωλίτσα που είχαν φτιάξει τα υπόλοιπα 6 κουνελάκια. Αυτό ήταν το φετινό Πασχαλινό κουνελάκι! "7) Bγείτε έξω και θαυμάστε τη φύση!

Η εναλλαγή των εποχών, πρώτα από όλα, φαίνεται στη φύση. Η άνοιξη ξυπνά τη φύση με τον πιο όμορφο τρόπο, και της χαρίζει έντονα χρώματα και ζεστά. αρώματα. Το Πάσχα, που βρίσκεται στην καρδιά της άνοιξης, έχει τα λουλούδια που το συνοδεύουν και είναι μέρος της παράδοσής μας, όπως η πασχαλιά και η παπαρούνα. 


Σύμφωνα με την παράδοση, την άνοιξη πρώτη από όλους ξυπνούσε η Πασχαλιά, προτού σηκωθούν από το λήθαργο του χειμώνα τα υπόλοιπα λουλούδια, για να απολαύσει το θαυμασμό των ανθρώπων και να αναγγείλει τον ερχομό της άνοιξης.

Μια μέρα όμως, παρόλο που ο ήλιος ξύπνησε κρυμμένος πίσω από μαύρα σύννεφα, η πασχαλιά στολισμένη περίμενε το θαυμασμό και την παρέα των άλλων φυτών, αλλά μάταια. Μια γενική κατήφεια επικρατούσε και τα υπόλοιπα φυτά ήταν βουβά και μαραμένα. Τότε έμαθε το τραγικό μαντάτο, πως ο Ιησούς πέθανε πάνω στο σταυρό του μαρτυρίου. Αμέσως ντύθηκε πένθιμα κι από λευκά που ήταν μέχρι τότε τα άνθη της έγιναν μοβ. Από τότε πρώτη αυτή θυμίζει στους ανθρώπους πως πλησιάζει το Πάσχα.


Η χριστιανική παράδοση θέλει την παπαρούνα να φυτρώνει κάτω από τον σταυρό του Χριστού στον Γολγοθά και να δέχεται τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες που της χάρισαν το κατακόκκινο άλικο χρώμα της.

Η παπαρούνα ήταν και ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα, στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια όπου οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας.


Βγείτε έξω με τα σποράκια σας και αναζητήστε τα λουλούδια της άνοιξης, τα λουλούδια του Πάσχα, και μαζέψτε μερικά από αυτά. Κόψτε ένα χαρτονένιο αβγό, και κάντε περιμετρικά εγκοπές, με ένα ψαλίδι, στις οποίες περάστε σπάγγο. 
Έπειτα περάστε μέσα από τον σπάγγο και στερεώστε τα λουλούδια και τα φυτά που μαζέψατε, και έχετε ένα πασχαλινό αβγό διακοσμημένο με θησαυρούς της φύσης. Αυτή είναι μια υπέροχη δραστηριότητα για να κάνετε όσο είστε έξω στη φύση με τα σποράκια σας. 
Tέλος, το σημαντικότερο από όλα, είναι να μοιραστείτε τα ήθη και τα έθιμα της οικογένειας με τα σποράκια σας. Βάψτε μαζί τα αβγά, ζωγραφίστε τα, φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια και ακολουθήστε μαζί την περιφορά του επιταφίου. Αφήστε τα να συμμετέχουν παντού, και να βάλουν και τη δική τους πινελιά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να δημιουργήσετε τις δικές σας μικρές "ιεροτελεστίες". Αυτές οι στιγμές θα αποτελέσουν τον πυρήνα των οικογενειακών παραδόσεων, και αυτές θα κουβαλούν τα παιδιά σας σε όλη τους τη ζωή.

Καλό Πάσχα σε όλους, με υγεία και ηρεμία στις ψυχές και στο σώμα μας.

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση και κανέναν διαγωνισμό, μπορείς να ακολουθείς τη σελίδα Shabby Mommy στο Instagram και στο Facebook.

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του blog Shabby Mommy, εκτός από εκείνες που δηλώνεται η πηγή τους μέσω του link που είναι συνημμένο στη λεζάντα "Via". Απαγορεύεται η αντιγραφή και η χρήση των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την έγγραφη άδεια της διαχειρήστριας του blog "Shabby Mommy". Aν σας ενδιαφέρει η χρήση φωτογραφιών, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου