"Small world play": Φτιάχνουμε μικρόκοσμους και παίζουμε δημιουργικά

Ήδη, από πολύ μικρή ηλικία, έστηνα στο Σποράκι μικρόκοσμους για να εξερευνήσει και να παίξει, οπότε είναι για εμας ένα πολύ αγαπημένο είδος παιχνιδιού που μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Τι είναι όμως το λεγόμενο "Small World Play", και τι προσφέρει στο παιδί σαν παιχνίδι;
Το "παιχνίδι μικρόκοσμων" ή "Small World Play" ανήκει στις "στημένες δραστηριότητες", σε εκείνες δηλαδή που στήνει ο ίδιος ο γονέας και προσκαλεί το παιδί να γνωρίσει και να παίξει. Σε αυτό δημιουργείτε ένα μικρό ρεαλιστικό σκηνικό, έναν φυσικό κόσμο σε μικρόγραφία, είτε βγαλμένο από την καθημερινότητά σας, είτε εμπνευσμένο από ένα βιβλίο που διαβάσατε ή από ένα ενδιαφέρον που εκφράζει το ίδιο το παιδί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωάκια μινιατούρες, μικρά έπιπλα, αισθητηριακό υλικό (όπως μπίλιες νερού, για να φτιάξετε π.χ. ωκεανό, νερό, βότσαλα, άμμο, ξύλο κτλ), τσόχα, βρώσιμα υλικά (όπως χρωματιστό ρύζι, αλεύρι, όσπρια, αλάτι κτλ), και τόσα άλλα. Οι επιλογές είναι άπειρες, αρκεί να έχετε φαντασία!

Στόχος είναι το παιδί να βρεί μεν ένα έτοιμο σκηνικό, αλλά να αφεθεί να το προσαρμόσει στις δικές του ιδέες, αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη. Αυτό το είδος παιχνιδιού αναπτύσσει τις γλωσσικές ικανότητες, μιας και τα παιδιά, την ώρα που παίζουν, χτίζουν την ιστορία τους αλλά και το λεξιλόγιό τους (τις περισσότερες φορές μιλάνε δυνατά την ώρα που παίζουν και "σκηνοθετούν", με αποτέλεσμα να εντυπωσιάζονται οι γονείς από το λεξιλόγιο και τη πλοκή που δημιουργούν).  Εκτός των άλλων, το παιχνίδι μικρόκοσμων καλλιεργεί τη φαντασία, και τη δημιουργικότητα (αυτά τα δύο, άλλωστε, πάνε πακέτο!). Το παιδί αφήνεται να δημιουργήσει τις δικές του ιστορίες, τους δικούς του κόσμους, τους δικούς του ήρωες.

Πρόσφατα δημιούργησα δύο μικρόκοσμους για τη Μυρτώ: ένα δάσος που περίκλειε την ελληνική πανίδα, και ένα αρκτικό σκηνικό. Και στα δύο χρησιμοποίησα τα αγαπημένα μας ζωάκια μινιατούρες της "CollectA" αλλά και αισθητηριακό υλικό, όπως μπίλιες νερού, ψεύτικο χορτάρι, σόδα αναμεμειγμένη με νερό για να δημιουργήσω το χιόνι, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι πάγου (είχα βάλει αποβραδύς σε ένα μπολάκι νερό και το είχα βάλεισ την κατάψυξη).


Ελληνική πανίδα:

Χρησιμοποίησα:
  • 5 ζωάκια της "CollectA" (Πλατώνι, Σκαντζόχοιρο, Αλεπού, Λύκο και Καφέ αρκούδα)
  • δύο τεμάχια συνθετικό χορτάρι (το προμηθεύτηκα από εδώ)
  • φέτες ξύλου και μικρούς κορμούς που προμηθεύτηκα από εδώ και εδώ
  • ξύλινα μανιτάρια
  • δύο δέντρα που έφτιαξα μόνη από τσόχα, κόλλα σιλικόνης και τους ξύλινους κορμούς
  • Γυαλάκια από εδώ, και ένα κομμάτι μπλε τσόχας για να παραστήσω το ποτάμι

Μόλις η Μυρτώ αντίκρυσε τον μικρόκοσμο που της είχα στήσει, τα έχασε. Στην αρχή τον επεξεργάστηκε, ενθουσιάστηκε με τα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά των ζώων, και αμέσως ξεκίνησε να πλάθει την ιστορία της. Έβαλε τα ζωάκια να πιουν από το ποτάμι και ξεκίνησε να μιλά για το πως όλα φοβούνται την γιγάντια αρκούδα. Με τα ξύλα έφτιαξε τη φωλιά του σκατζόχοιρου και της αλεπούς, και έβαλε το ελάφι να προστατεύει τα μικρότερα ζωάκια από τον λύκο και την αρκούδα. Έβαλε και λίγο από την ιστορία του "Βιβλίου της Ζούγκλας", έφερε και λίγες ακόμα μινιατούρες, και στο τέλος είχε δημιουργήσει το δικό της σκηνικό!


Αρτικός κύκλος:

Χρησιμοποίησα:
Tα έστησα έτσι ώστε να θυμίζουν ρεαλιστική σκηνή. Το πρώτο που έκανε η Μυρτώ ήταν να σκαλίσει το τεχνητό χιόνι με τις πατούσες της πολικής αρκούδας, και να αφήσει τα αποτυπώματά της. Έπειτα έφερε τα "εργαλεία" που έχει (μια ξύλινη σέσουλα, ένα σουρωτηράκι, δοσομετρητές και χωνιά) και άρχισε να παίζει με το νερό και τις μπίλιες. Βύθιζε την όρκα και άφηνε μόνο το πτερύγιό της στην επιφάνεια, έκρυβε το φωκάκι στο νερό και στο χιόνι, μέχρι που όλο το σκηνικό έγινε ένα. Στο τέλος έφερε το βιβλίο της "Ο Κόσμος των Ζώων" από Χάρτινη Πόλη, και έμεινε να συγκρίνει και να παρατηρεί τα χαρακτηριστικά των ζώων στο βιβλίο με αυτά των μινιατούρων της. Τα παιδιά καταευχαριστιούνται αυτού του είδους το παιχνίδι. Τα υλικά με τα οποία στήνετε αυτούς τους μικρόκοσμους μπορείτε να τα αγοράσετε μια φορά, και να τα χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά δημιουργώντας κάθε φορά διαφορετικές μικρογραφίες κόσμων και σκηνικών. Οσο είναι μικρά τα σποράκια σας, δηλαδή κάτων των 3 ετών, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μεγάλες μινιατούρες και βρώσιμα υλικά, όπως αλεύρι με ελαιόλαδο για να δώσετε την υφή άμμου, χρωματιστό ρύζι, νερό με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ότι ηλικίας και αν είναι, ΠΑΝΤΑ χρειάζεται η ανάλογη προσοχή και επιτήρηση από τους γονείς, ακόμα κι αν τα παιδιά έχουν περάσει το στάδιο που βάζουν πράγματα στο στόμα. 


Θα μου άρεσε πολύ να δω και τους δικούς σας μικρόκοσμους, και πώς φάνηκε στα σποράκια σας αυτού του είδους το παιχνίδι. Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε τις φωτογραφίες σας με μήνυμα στον λογαριασμό μου στο Ιnstagram, είτε κάνοντάς με tag.

Και μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό που τρέχει στον λογαριασμό μου στο Instagram, όπου 3 τυχερά σποράκια θα κερδίσουν από 5 μινιατούρες ζώων της CollectA (για συμμετοχές, κάντε "κλικ" εδώ). 

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση και κανέναν διαγωνισμό, μπορείς να ακολουθείς τη σελίδα Shabby Mommy στο Instagram και στο Facebook.

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του blog Shabby Mommy, εκτός από εκείνες που δηλώνεται η πηγή τους μέσω του link που είναι συνημμένο στη λεζάντα "Via". Απαγορεύεται η αντιγραφή και η χρήση των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την έγγραφη άδεια της διαχειρήστριας του blog "Shabby Mommy". Aν σας ενδιαφέρει η χρήση φωτογραφιών, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.
1 σχόλιο:

  1. Μαρία ειλικρινά μπράβο για το όμορφα και ιδιαίτερα που προσφέρεις στο ανθρωπάκι σου αλλά και σε εμάς. Για να μοιραστώ την δική μου εμπειρία συμφωνώ ότι ξετρελαίνονται καθώς θυμάμαι την Αθηνά πως έκανε όταν απλά είχα πάρει 2 κομμάτια Τσόχας ένα πράσινο που ήταν η πεδιάδα και ένα μπλε που ήταν η θάλασσα και απλά χωρίζαμε τα ζωακια που ζουν στην θάλασσα και ποια στην πεδιάδα. Βέβαια όλα κατέληξαν στην θάλασσα να κάνουν μπάνιο αλλα παίξαμε αρκετά και με ενθουσιασμό για τα όμορφα που μάθαινε. Πολλά μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή