Παίζουμε με τις εποχές: τρία παιχνίδια που σας προτείνουμε

Πριν λίγες ημέρες καλωσορίσαμε τον Δεκέμβρη, και κάπως έτσι ξεκίνησε επίσημα και ο χειμώνας! Αλλαγή εποχής, αλλαγή καιρού, αλλαγή σε έθιμα και συνήθειες στο σπίτι μας. Η εναλλαγή των εποχών και το πέρασμα του χρόνου αντιλαμβάνεται καθαρά αισθητηριακά από τα σποράκια. Το τσουχτερό κρύο και η βροχή στο δέρμα τους, τα χοντρά ρούχα, τα μάλλινα γάντια και κασκολ, τα γυμνά από τα φύλλα κλαδιά, τα έθιμα και οι γιορτές, η διακόσμηση του σπιτιου και η αλλαγή στη διατροφή μας, είναι κάποιες από τις αλλαγές που φέρνει η κάθε εποχή με την έλευσή της. Πολύτιμοι βοηθοί στο να κατανοήσουν λίγο καλύτερα την κάθε εποχή αλλά και την έννοια του χρόνου, είναι τα ποιοτικά παιδικά βιβλία και παιχνίδια.


Σε αυτή την ανάρτηση σας έχω τρεις προτάσεις παιχνιδιών από οικολογικά υλικά, κατασκευασμένα από 3 κορυφαίες εταιρείες παιχνιδιών.

1. Ξύλινο Παζλ "4 Εποχές" (Haba - toys.gr)
Υπέροχο, ξύλινο παζλ που αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα, ένα για κάθε εποχή του χρόνου. Ξεκινώντας από τον χειμώνα, κάθε ολοκληρωμένο παζλ τοποθετείται στη ξύλινη βάση, το ένα πάνω στο άλλο, και ολοκληρώνεται με την άνοιξη. Κάθε εικόνα είναι πολύ προσεγμένη, παρουσιάζοντας στοιχεία που θα αναγνωρίσουν και θα ταυτίσουν τα σποράκια στην καθημερινότητά τους.
Κάτι ακόμα που μου άρεσε πολύ, είναι πως τα κομμάτια των παζλ δεν έχουν το κλασσικό σχήμα, αλλά είναι ακανόνιστα, "δυσκολεύοντας" ευχάριστα τα σποράκια και ενισχύοντας την λεπτή κινητικότητα και την αναγνώριση των σχημάτων.

Ηλικίες: 3+


2. Λόττο "4 εποχές" (Djeco - toys.gr)
Ένα παιχνίδι αντιστοίχισης και παρατηρητικότητας αφού οι παίκτες θα πρέπει να αντιστοιχίσουν τις μικρές στρογγυλές κάρτες - εικόνες επάνω στις μεγάλες κάρτες των εποχών. Πολύ καλό παιχνίδι που εξασκεί τη μνήμη και τη συγκέντρωση, ενώ εμπλουτίζει το λεξιλόγιο των παιδιών. Συν τοις άλλοις, μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους, εξασκούν την υπομονή τους και μαθαίνουν πως άλλοτε θα κερδίζουν και άλλοτε θα χάνουν 
Ηλικίες: 2+


3. Ξύλινο ημερολόγιο (Svoora - toys.gr)
Ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό εργαλείο από την αγαπημένη εταιρεία SVOORA που βοηθά τα σποράκια να μάθουν τις εποχές, τους μήνες, τις ημέρες, την ώρα και τον καιρό. Λάτρεψα πραγματικά που η επιλογή του καιρού αλλά και των εποχών δίνεται με εικόνα, και όχι με μια λέξη. Αυτό διευκολύνει τα σποράκια να συσχετίσουν το κάθε φαινόμενο και να το αφομοιώσουν καλύτερα. 
Επίσης, μπορείτε να καθιερώσετε μέσα στον καθημερινό πρωινό ρυθμό σας να αφήνετε τα παιδιά σας να "ρυθμίζουν" τα ίδια τον πίνακα. Έτσι η εκμάθηση γίνεται με διασκεδαστικό τρόπο, και τα σποράκια αισθάνονται υπέυθυνα για αυτή την "ιεροτελεστία".

Hλικίες: 3+


Αυτά είναι τα εργαλεία/παιχνίδια που μας βοηθούν στην εκμάθηση των εποχών και του χρόνου. Σε επόμενη ανάρτηση που έρχεται συντομότατα θα σας παρουσιάσω τα βιβλία που μας εισάγουν στον Χειμώνα αλλά και στο Χριστουγεννιάτικο πνέυμα

Καλή υπόλοιπη εβδομάδα!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου