Βιβλιοπρόταση: Τα βιβλία της Gerda Muller

Αν με ακολουθείτε στο Instagram θα έχετε ήδη καταλάβει την αγάπη μου για την Ολλανδη συγγραφέα (και εικονογράφο) παιδικών βιβλίων, Gerda Muller. Η δουλειά της είναι εκπληκτική, και μέσα από αυτή μας παρουσιάζει μια νοσταλγική παιδική ηλικία, γεμάτη εικόνες από την εξοχή, τη φύση, τις εποχές, τα ζώα.


Η συγγραφέας Gerda Muller γεννήθηκε το 1926 στο Naarden της Ολλανδίας και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων (τα τελευταία 50 χρόνια έχει εικονογραφήσει πάνω από 120 βιβλία). Οι εικόνες της επικεντρώνονται στη φύση, σε ιστορίες που, ενώ είναι φανταστικές, περιέχουν το ρεαλιστικό στοιχείο και αποπνέουν έναν αέρα νοσταλγίας.
Κάθε φορά που διαβάζουμε κάποιο από τα βιβλία της, ταξιδεύω πίσω στα παιδικά μου χρόνια..Tότε που και εμείς σκαρφαλώναμε στον μεγάλο κορμό μιας γέρικης μιμόζας, που φυτεύαμε μαζί με τους παππούδες στο μποστάνι, ή που πηγαίναμε κυριακάτικες εκδρομές και πικ-νικ στην εξοχή.


"Στον λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά": Είναι το μοναδικό βιβλίο της Gerda Muller που έχει εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (εύγε, Καλειδοσκόπιο).
Σε αυτό, η Σοφία αφήνει για λίγο το σπίτι της στην πόλη και επισκέπτεται τον παππού και τη γιαγιά στην εξοχή.  Κοντά τους μαθαίνει τη σπορά και την ανάπτυξη των λαχανικών, που μέχρι τότε έβλεπε μόνο συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς της. Γνωρίζει τη χαρά της κηπουρικής και της δουλειάς στο πολύχρωμο μποστάνι. Ο παππούς τής εμπιστεύεται ένα κομμάτι γης, που θα το καθαρίσει, θα το φροντίσει και θα φυτέψει εκεί τα δικά της λαχανικά «Θέλω να φυτέψω σπόρους για καρότα, ραπανάκια και μαρούλια», λέει η Σοφία. Σιγά-σιγά, με την καθοδήγηση και αγάπη των παππούδων της, η Σοφία μαθαίνει όλα τα μυστικά της κηπουρικής και την χαρά να παρακολουθείς τα φυτά σου να μεγαλώνουν και να απολαμβάνεις τους κόπους σου στο πιάτο! Επιστρέφοντας στην πόλη, η Σοφία αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό της μποστάνι στο μπαλκόνι της, με σποράκια που της έδωσε δώρο ο παππούς. 


Ένα βιβλίο που διηγείται μια φανταστική ιστορία, η οποία όμως είναι επιστημονικά άρτια, και γεμάτη πληροφορίες που παρουσιάζονται με τρόπο άμεσο και προσιτό για τα παιδιά. Όλων των ειδών τα λαχανικά και φρούτα απεικονίζονται στο βιβλίο, και πώς αλλάζουν οι ανάγκες του κήπου με το πέρσαμα των εποχών. Στο τέλος, μέσω της Σοφίας, μας προτρέπει να δημιουργήσουμε μικρές οάσεις μέσα στην πόλη, συστήνοντάς μας τους αστικούς λαχανόκηπους.  
Ένα βιβλίο που φέρνει τα σποράκια σε επαφή με την φύση!"Where do they go when it rains?" (Floris Books): Τα δίδυμα αφήνουν την πόλη και επισκέπτονται τη γιαγιά. Μαζί με τον ξάδελφό τους, αποφασίζουν να πάνε μέχρι τη γειτονική λίμνη για να μαζέψουν άλγη.  Στον δρόμο περνάνε από το αγρόκτημα με τα ζώα, όταν πιάνει βροχή. Μέσα στο τσαλαβούτημα και τα παιχνίδια, τα μικρά σε ηλικία διδυμάκια ρωτούν τον μεγάλο τους ξάδελφο πώς προστατεύονται τα ζώα όταν πιάνει νερομποντή. 

Ακόμα ένα υπέροχο βιβλίο με ονειρεμένη εικονογράφηση, που εξηγεί με τρόπο διασκεδαστικό και απλό πώς προστατεύουν τον εαυτό τους τα ζωάκια σε περίπτωση βροχής. Επίσης, εξηγεί με εξαιρετικό τρόπο πώς δημιουργείται ένα ουράνιο τόξο!Χαρακτηριστικό των βιβλίων της Gerda Muller είναι πως δίνει σημασία και στη παραμικρή λεπτομέρεια στις εικόνες της. Κάθε φορά που διαβάζουμε ένα βιβλίο της, κοιτάμε προσεκτικά τις εικόνες και πάντα ανακαλύπτουμε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, είτε τον ιστό μιας αραχνούλας ανάμεσα στις καλαμποκιές, ένα σκουληκάκι που σκάβει το χώμα, ένα σαλιγκαράκι κάτω από το φύλλο. 

Ακόμα μια σειρά εξαιρετικών βιβλίων της Gerda Muller είναι τα βιβλία των εποχών, "Spring", "summer", "Autumn", "Winter", από την Floris Books. Σε αυτά παρουσιάζονται οι 4 εποχές του χρόνου, μόνο μέσω εικόνων, χωρίς κείμενο. Με αυτόν τον τρόπο τα σποράκια μπορούν να συνθέσουν τις δικές τους ιστορίες, εξασκώντας την τέχνη της αφήγησης και ακονίζοντας την φαντασία τους.

Via
Tα βιβλία της Gerda Muller βοηθούν τα σποράκια να συσχετίσουν τις εικόνες με τον πραγματικό κόσμο, κάτι που ενισχύει την ανάπτυξη της αισθητικής και της δεξιοτεχνίας τους. Οι ρεαλιστικές, γεμάτες υπέροχες λεπτομέρειες εικόνες της ωθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τρόπους για να απολαύσουν τη φύση, τις εποχές της, τα στοιχεία της, να τη σέβονται και να τη φροντίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τον Eric Carle, έχει γίνει η αγαπημένη μας!
1 σχόλιο:

  1. Μήπως γνωρίζετε που θα μπορούσα να βρω τα βιβλία της Gerda Muller στην Ελλάδα; Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή