Βολτάρουμε: στα 5 αγαπημένα μας πράσινα στέκια (εντός Αττικής)

Το να ζεις στο κλεινόν άστυ έχει τα καλά του αλλά έχει και τα κακά του. Πριν αποκτήσουμε τη Μυρτώ, δεν είχαμε πολυσκεφτεί την αναγκαιότητα και σημαντικότητα της φύσης στην καθημερινότητά μας, ούτε είχαμε συλλογιστεί πόσο ψυχοθεραπευτική είναι ή πόσο λείπει από την Αθήνα. Μόλις η Μυρτώ ήρθε στη ζωή μας, αρχίσαμε την αναζήτηση κοντινών αποδράσεων ώστε να μην γεμίζουν τα μάτια της τσιμέντο, να μην πρέπει συνεχώς να περπατάει σε ένα πεζοδρόμιο, και να μπορεί να τρέξει, να εξερευνήσει ελεύθερα. Σε αυτή την ανάρτηση θα σας παρουσιάσω τα 5 αγαπημένα μας πάρκα/κήπους/άλση/δάση, εντός Αττικής,που έχουμε αγαπήσει και ξεχωρίσει:


1. Βοτανικός Κήπος Διομήδους, Χαϊδάρι
Παρόλο που άνοιξε πριν 31 χρόνια (!), αυτός ο επίγειος παράδεισος των 1860 στρεμμάτων που φιλοξενεί πάνω από 2.500 είδη φυτών, παραμένει άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους της πρωτεύουσας.  Είναι ένας κόσμος μαγικός, γεμάτος επιβλητικά δέντρα, λιμνούλες με βατραχάκια και χρυσόψαρα, ανθώνα γεμάτο πολύχρωμα λουλούδια, και μονοπάτια εξερεύνησης. 
Εκτός από την πανέμορφη χλωρίδα, μπορεί να σταθείτε τυχεροί και να συναντήσετε χελωνίτσες, αλεπουδίτσες, αλλά και λογιών πτηνά, μιας και η πανίδα στο πάρκο προστατεύεται ώστε να διατηρείται ανέπαφο το οικοσύστημα. Εμείς το επισκεπτόμαστε συχνά και αφιερώνουμε λίγο χρόνο ώστε να επωφεληθούμε από τη φύση και το παιχνίδι μαζί της, Διαβάστε επρισσότερα εδώ

Βοτανικός Κήπος Διομήδους: Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι
Είσιδος ελεύθερη (ανοικτός από τις 8 π.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου)
Δυνατότητα για τροχοφόρα: Στο μεγαλυτερο τμήμα του δάσους δεν ενδείκνυται η χρήση τροχοφόρων


2. Πάρκο Πικιώνη, Φιλοθέη
Το αγαπημένο μας πάρκο (μάλλον το έχετε καταλάβει, από τις αναρτήσεις μου στο instagram). Βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι μας, και είναι ένα μικρός παράδεισος που καλλιεργεί το ελεύθερο παιχνίδι και την εξερεύνηση. Με το που μπαίνει στον χώρο του πάρκου, ακολουθείς το πέτρινο μονοπάτι που σε οδηγεί στη μικρή λιμνούλα με τους γυρίνους. Εκεί το Σποράκι βγάζει τον εξοπλισμό μελέτης (κουβαδάκι, μικρή απόχη, μεγενθυντικός φακός, βιβλίο ''Animalium", φτυαράκι) και ξεκινά το παιχνίδι και την παρατήρηση. Αφού "χορτάσει" με τους γυρίνους και το νερό (φυσικά όλοι οι γυρίνοι επιστρέφονται σώοι στο περιβάλλον τους), προχωράμε στο χώρο με τις κούνιες και το μεγάλο σκάμμα.
Εκεί θα παίξει λίγο με την άμμο, θα μαζέψουμε κουκουνάρια, ή θα κυνηγήσουμε τις αμέτρητες πεταλούδες, παρατηρώντας το χρώμα τους και βρίσκοντας το είδος τους στις κάρτες μας.
Στη συνέχεια πάμε στο πάνω τμήμα του πάρκου, στο οποίο το Σποράκι εξασκεί την αδρή της κινητικότητα: εκεί υπάρχει μια μεγάλη σιδερένια κατασκευή, σαν ψηλός ορθογώνιος λαβύρινθος, μέσα στον οποίο η Μυρτώ λατρεύει να μπλέκεται και να σκαρφαλώνει. Στο ίδιο τμήμα υπάρχει επίσης στεγασμένο σκάμμα, και άπλετος χώρος για μπάλα. Εκεί πρωτοπαίξαμε και το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, μιας και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του μας βοηθά πάντα να εντοπίζουμε όλα τα χαμένα αντικείμενα!

Υπέροχο μέρος, που ενεργοποιεί και καλλιεργεί όλες τις αισθήσεις μικρών και μεγάλων, και τα ωθεί για δημιουργικό, εναλλακτικό παιχνίδι (το πάρκο δημιουργήθηκε το 1967 και εκεί πήγαινα και εγώ σαν παιδί, κάθε Κυριακή με τον παππού μου Οδυσσέα).

Πάρκο Πικιώνη, Κεχαγια 26, Φιλοθέη
Εισόδος ελεύθερη (ανοικτό όλη την εβδομάδα, εκτός Δευτέρας, από τις 9.00-13.30 μ.μ. και 17.00 - 21.00 μ.μ)
Δυνατότητα για τροχοφόρα: Ναι, στο μεγαλύτερο τμήμα του πάρκου


3. Πάρκο Μακεδονίας, Φιλοθέη
Ένα ακόμα υπέροχο, καταπράσινο πάρκο στη Φιλοθέη (και ένα ακόμα που επισκεπτόμουν και εγώ σαν παιδί). Είναι πεορφραγμένο, πολύ προσεγμένο, και συνδιάζει την ανάγκη του παιδιού για εξερεύνηση (ένα κομμάτι του είναι κατάφυτο), αλλά και την διασκέδαση (έχει πολλά ξύλινα παιχνίδια - κούνιες, τσουλήθρα, δίχτυ για σκαρφάλωμα, τραμπάλα, και ένα τεράστιο σκάμμα για παιχνίδια με την άμμο).
Eίναι πολύ καθαρός και ασφαλής χώρος, και τα σποράκια σας θα καταευχαριστηθούν παιχνίδι ενώ εσεις μπορείτε να καθήσετε στο κεντρικό κιόσκι του πάρκου και να τα επιβλέπετε (μιας και προσφέρει πανοραμική θέα του χώρου).
Πάρκο Μακεδονίας, Λουκή Ακρίτα και Μακεδονίας, Φιλοθέη
Είσοδος ελεύθερη (ανοικτό όλη την εβδομάδα, εκτός Τρίτης, από τις 9.30-13.30 μ.μ. και 17.00 - 21.00 μ.μ)
Δυνατότητα για τροχοφόρα: Ναι, σε όλη την έκταση του πάρκου


4. Άλσος Συγγρού
Το άλσος Συγγρού το ανακαλύψαμε πριν λίγους μήνες, όταν μας προτείναν να πάμε εκεί κάτι φίλοι. Βρίσκεται ανάμεσα στους δήμους της Κηφισιάς και του Αμαρουσίου, και είναι μια καταπράσινη έκταση 950 στρεμμάτων. Από τότε που ανακαλύψαμε το πανέμορφο αυτό φυσικό δάσος, το επισκεπτόμαστε τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας.
Με το που μπαίνεις στο δάσος, υπάρχουν χωμάτινα μονοπάτια που μπορείς να ακολουθήσεις, και να σε οδηγήσουν σε όμορφα ξέφωτα όπου μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα σε κάποιο γραφικό τραπεζάκι πικ-νικ, ή να χαθείς ανάμεσα στα πεύκα, τις αμυγδαλιές, τις φυστικιές και τα κυπαρίσσια. Όσο πιο βαθειά περιηγηθείτε στα μονοπάτια του, τόσο πιο έντονα θα νιώσετε την ισχυρή και ανέγγιχτη από ανθρώπινες παρεμβάσεις, παρουσία της φύσης. Η μικρή λατρεύει να τρέχει στα γραφικά μονοπάτια, να φορά τα φτερά πεταλούδας που έχει και να παίζει τη νεράιδα ανάμεσα στα δέντρα. Υπάρχουν, επίσης, διαδρομές κατάλληλες για τζόγκινγκ και ποδήλατο, γήπεδα μπάσκετ, ενώ μέσα στο δάσος στεγάζεται και το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

Δάσος Συγγρού: Λεωφόρος Κηφισίας, Μαρούσι
Είσοδος ελεύθερη (ανοικτό όλη την εβδομάδα, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου)
Δυνατότητα για τροχοφόρα: Ναι, στα περισσότερα μονοπάτια


5. Πρώην Βασιλικά Ανάκτορα, Τατοϊ
Μόλις 18 χιλιόμετρα από την Αθήνα, βρίσκεται το Τατόι και τα Πρώην Βασιλικά ανάκτορα, μια επισκέψιμη κατάφυτη έκταση 42,000 στρεμμάτων στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας. Το κτήμα βρίσκεται μετά τον κόμβο της Βαρυμπόμπης, αφού περάσετε την αεροπορική βάση της Δεκέλειας στη λεωφόρο Τατοϊου (συμβουλευτείτε αυτόν τον χάρτη). Μην περιμένετε να βρείτε κάποια επίσημη "είσοδο", μιας και η πρόσβαση στο κτήμα γίνεται από ένα σημείο όπου το συρματόπλεγμα έχει πέσει.
Το τεράστιο αυτό κτήμα ήταν κάποτε η θερινή κατοικία των τέως βασιλέων της Ελλάδος, και αποτελούνταν από 40 συνολικά κτίσματα (ένα μικρό χωριό!) του 19ου και πρώτου μισού του 20ου αι.-από στάβλους μέχρι οινοποιείο, κτίριο της φρουράς και ξενώνα.
Ο καταπράσινος αυτός παράδεισος τα έχει όλα: σκιερά μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές, ονειρεμένα ξέφωτα για πικ-νικ, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και πανέμορφα κτίρια που σε ταξιδεύουν στον χρόνο. Φορέστε άνετα, κλειστά παπούτσια, ακολουθήστε ένα από τα αμέτρητα μονοπάτια και ξεκινήστε την εξερεύνηση!

Πρώην Βασιλικά Ανάκτορα Τατοϊου, Τατόι (βρείτε παραπάνω το link με τον χάρτη)
Είσοδος ελεύθερη ανοικτά για το κοινό όλη την εβδομάδα, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου)
Δυνατότητα για τροχοφόρα: Ναι, στα περισσότερα μονοπάτια


Τα 3 από τα 5 μέρη που προτείνω είναι φυσικά δάση, και τα παιδια θα έρθουν σε επαφή με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της χώρας μας. Αφήστε τα ελεύθερα να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις, να παίξουν με φυσικά υλικά, και χαθείτε μαζί τους στα μονοπάτια.

SOS: Απαραίτητα εφόδια που πρέπει να έχετε είναι το εντομοαπωθητικό σας και gel για τσιμπήματα (εκτός από δικά μας αγαπημένα στέκια, είναι και των κουνουπιών).

Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις, τα δικά σας "πράσινα στέκια" ώστε να τα επισκεφτούμε με το Σποράκι μου!














3 σχόλια:

  1. Μαρία μου, πολύ όμορφο ποστ! Όπως σου έχω ξαναπεί, μεγάλωσα στη Φιλοθέη και ο παππούς μου με πήγαινε καθημερινά στις παιδικές χαρές που αναφέρεις, οπότε έχω πολλές αναμνήσεις από εκεί :-)
    Με τα παιδιά δεν έχει τύχει να πάμε πολλές φορές εκεί ακόμα, όμως νομίζω θα το καθιερώσουμε! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμο post! Κι εγώ Φιλοθεη μεγάλωσα κ το πάρκο Πικιώνη ήταν η καθημερινή βόλτα! Δυστυχώς όμως έχει παραμεληθεί πολύ....κ στενοχωρήθηκα όταν πήγα με το μικρό μου! Ωραιο πάρκο με ζώα (όπως ήταν παλιά του πικιωνη ) είναι στην περικλεους πάνω απέναντι από το δημαρχείο στου Παναγου - Χολαργός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφη και χρήσιμη ανάρτηση ικανή να μας ξεσηκώσει από το σπίτι! Για εμάς που μένουμε κεντρικότερα ειδικά, πολύ χρήσιμη για να μάθουμε τα πράσινα στέκια των Βορείων-κυρίως- προαστίων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή