DIY: Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας

Τα πρωινά των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι αφιερωμένα στα συναρπαστικά αυτά έντομα που τόσο μας μαγεύουν στις εξορμήσεις μας στη φύση. Τις κυνηγάμε, τις παρατηρούμε όταν ξεκουράζονται πάνω σε κάποιο φύλλο ή λουλούδι, πολλές φορές τις μπερδεύουμε με τις σκανταλιάρικες νεράιδες, και άλλες φορές μαντεύουμε ποιο χρώμα πεταλούδας θα δούμε πρώτο στις βόλτες μας.


Πέρα από την εντυπωσιακή εμφάνιση της πεταλούδας, ήθελα να δείξω στη Μυρτώ, με μια απλή κατασκευή, και τον κύκλο ζωής της. Πώς δηλαδή ξεκινά το ταξίδι της ώστε να καταλήξει σε ένα τόσο μαγευτικό πλάσμα.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Ρολλά από χαρτί υγείας (είπαμε και ξαναείπαμε, τίποτα δεν πάει χαμένο)
  • Νερομπογιές και πινέλα
  • Πράσινα και κίτρινα πομ πομ (εγώ πήρα αυτά με τις μεταλλικές κλωστές για να κάνω το εφέ της κάμπιας)
  • Φίλτρα γαλλικού καφέ
  • Σύρματα χρωματιστά (τα λεγόμενα καθαριστικά πίπας)
  • Βελόνα και κλωστή
  • Μαρκαδόρους
Πρώτα φτιάχνετε τις πεταλούδες σας, με έναν τρόπο πολύ πολύ διασκεδαστικό! Αφήνετε τα σποράκια σας να βάψουν τα φίλτρα του καφέ με τους μαρκαδόρους, και όταν τελειώσουν τους δίνετε να ρίξουν (με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου/σύριγγας/πιπέτας/κουταλιού) λίγες σταγόνες νερό πάνω στα φίλτρα. Θα δείτε το χρώμα του μαρκαδόρου να απλώνει και να γεμίζει όλο το φίλτρο. Πιστέψτε με, θα μαγευτούν τα μικρά σας με αυτή τη stem κατασκευή. Αφήνετε τα φίλτρα να στεγνώσουν εντελώς, και μετά με τη βοήθεια ενός διακορευτή ενώνετε τα φύλλα και στη μικρή πλευρά τους ανοίγετε δύο τρύπες. Περνώντας το χρωματιστό σύρμα ενώνετε τα φίλτρα και δημιουργείτε το σώμα της πεταλούδας και τις κεραίες! Έτοιμη, λοιπόν, η ενήλικη πεταλούδα μας! 

Σε δεύτερη φάση θα κάνουμε τη κάμπια μας, χρησιμοποιώντας τη βελόνα και περνώντας στη κλωστή πέντε πομ πομ (4 πράσινα και ένα κίτρινο). Κόβουμε τη κλωστή που περισσεύει και έτοιμη η κάμπια μας (LARVA).


To κουκούλι ή χρυσαλίδα θα το φτιάξουμε μαζί με τα σποράκια μας, όπως την πεταλούδα. Θα βάψουμε τα ρολλά χαρτιού με νερομπογιές, όπως εσείς τα θέλετε (εγώ έβαψα το δικό μου γκρι/καφέ ενώ η Μυρτώ το έκανε πολύχρωμο), και μόλις στεγνώσουν είναι έτοιμες και οι χρυσαλίδες μας (PUPA).


Σαν αυγό πεταλούδας χρησιμοποιήσαμε ένα κίτρινο πομ πομ το οποίο και τοποθετήσαμε σε ένα μεγάλο φύλλο που είχαμε φέρει από το πάρκο. 

Η κατασκευή σας είναι έτοιμη για μελέτη και αναπαράσταση! Ξεκινήστε από το αυγό της πεταλουδίτσας, έπειτα παρουσιάστε τη κάμπια επάνω στο φύλλο (μια πολύυυυ πεινασμένη κάμπια που όλο τρώει -βλ.Eric Carle στο τέλος της ανάρτησης), και αφού χορτάσει, κρύψτε την κάμπια μέσα στο ρολλό/χρυσαλίδα. Μια ωραία ιδέα είναι να κρύψετε και την πεταλούδα σας μέσα στο ρολλό (τοποθετήστε την προσεκτικά για να μη σκιστεί), και να τη βγάλετε μαζί με το σποράκι σας για να του δείξετε το στάδιο της μεταμόρφωσης!  


Νομίζω πως με αυτή τη κατασκευή τα σποράκια σας θα μαγευτούν και θα κατανοήσουν με έναν πολύ δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο τον κύκλο της ζωής της πεταλούδας.

Περιμένω τα σχόλιά σας και αν έχετε απορίες για τη κατασκευή τους. Αν τα φτιάξετε θα χαρώ πολύ να τα μου τα στείλετε να τα δω. Αν με ακολουθείτε στο Ιnstagram μπορείτε να με κάνετε tag και να χρησιμοποιήσετε τα hashtags #shabbymommydiy ή #shabbymommykidscrafts ώστε να δω τις δημιουργίες σας!

Χρήσιμο υλικό που χρησιμοποιούμε τόσο στο σπίτι όσο και στις εξορμήσεις μας:

Βιβλία: "Μια κάμπια πολύ πεινασμένη" - Eric Carle (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)
             "Νature Anatomy" - Julia Rothman (Storey Publishing LLC)
              "Animalium" - Jenny Broom (Big Picture Press)

Kάρτες: Σας επισυνάπτω μια κάρτα που μπορείτε να εκτυπώσετε και να πλαστικοποιήσετε που έφτιαξα εγώ μετά από έρευνα σε όλο το διαδίκτυο. Περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο κοινές ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ πεταλούδες που θα συναντήσετε στην φύση, και μπορείτε να την έχετε μαζί όταν είστε έξω με τα σποράκια σας (με μορφή παιχνιδιού μπορείτε να αναγνωρίζετε το κάθε είδος -δεν υπάχουν ελληνικά ονόματα για τις πεταλούδες γι'αυτό και είναι στα αγγλικά και λατινικά):Καλή και δημιουργική εβδομάδα σε όλους!


1 σχόλιο: