Βιβλιοπρόταση: Το ποτάμι - Ένα επικό ταξίδι προς τη θάλασσα

"Στα ψηλά βουνά χιονίζει
Ανάμεσα στα έλατα ο άνεμος βουίζει·  
κάτι αρμενίζει.
Το νερό μες στο χιόνι παγωμένο αχνίζει.
Κολυμπά ένα ψαράκι, το ταξίδι του αρχίζει".

Ένα από τα αγαπημένα βιβλία του Σπορακίου αυτό τον καιρό είναι "Το Ποτάμι - Ένα επικό ταξίδι προς τη θάλασσα" της Patricia Hegarty, εικονογραφημένο ονειρικά από την Hanako Clulow (Εκδοτική Αθηνών). Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ έχω μια μεγάλη λίστα από βιβλία που θέλω να έχει η παιδική βιβλιοθήκη, και σιγά-σιγά την συμπληρώνω. Το βιβλίο αυτό ήταν από τα πρώτα που ήθελα να αποκτήσουμε.


Η ιστορία ακολουθεί ένα μικρό ψαράκι στο επικό ταξίδι του, καθώς κατεβαίνει το ποτάμι με πορεία προς το άγνωστο. Το ψαράκι κολυμπάει αδιάκοπα, νύχτα και μέρα, και περνάει από δάση, βουνά και λιμνοθάλασσες, συναντώντας τα ζώα που μένουν σε κάθε βιότοπο.


Η λυρική, ρυθμική γραφή της Patricia Hegarty (σε εξαιρετική απόδοση της Μαρίας Κούρση), αποτελούμενη από ρήματα που φανερώνουν κίνηση και ακινησία, και επιρρήματα που ορίζουν τον χρόνο και τον τόπο, δημιουργούν ένα κείμενο που αποτυπώνει το ταξίδι του νερού στις αισθήσεις των μικρών αναγνωστών. Η εικονογράφηση της Hanako Clulow είναι σχεδόν ρεαλίστική, όμως κρατά κι αυτή τη παραμυθένια νότα που πολλές φορές θυμίζει παιδική ζωγραφική. Ο συνδιασμός των δύο αυτών δημιουργών δίνει ένα υπέροχο βιβλίο που εξηγεί με απλό και σαφή τρόπο το φαινόμενο της  μετανάστευσης των ψαριών από τα γλυκά νερά των ποταμών, προς στη θάλασσα.

Το Σποράκι μαγεύτηκε από το τρισδιάστατο ψαράκι στο κέντρο του βιβλίου, το οποίο και ακολουθούμε καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού του σε κάθε σελίδα. Με κάθε κούνημα και κάθε κίνηση του βιβλίου φαίνεται  σαν να βουτάει και να ξαναβουτάει στα νερά του ποταμού, καλώντας μας να το συντροφεύσουμε στο επικό ταξίδι του.


Το βιβλίο "Το Ποτάμι - Ένα επικό ταξίδι προς τη θάλασσα" των Hanako Clulow και Patricia Hagarty από την Εκδοτική Αθηνών είναι ένα τρυφερό παραμύθι, με όμορφες λέξεις και υπέροχες εικόνες που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου