MOM to MOM: Αθανασία Τσενικλή

Είμαι πολύ χαρούμενη για τη δημιουργία αυτής της στήλης του blog, που μήνες τώρα τριγύριζε στο μυαλό μου. Σε αυτή θα μας συστηθούνε πολλές μανούλες και θα μιλήσουμε για τη μητρότητα, τη γονεϊκότητα, την καθημερινότητά τους και τις σκέψεις τους για την παιδική ηλικία. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας γνωρίσουμε....

τη βιβλιονεράιδα και μαμά δύο σπορακίων, Αθανασία Τσενικλή. Τη γνωρίζω πάνω από 2 χρόνια και τη θαυμάζω για τη δημιουργικότητά της, το χιούμορ και την αστείρευτη φαντασία της. Αν και μένει μόνιμα στη Σουηδία, ευχαριστώ τη τεχνολογία για τα συχνά διαδικτυακά καφεδάκια μας!Ας συστηθούμε: Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για εσένα και την οικογένειά σου;

Είμαι η Αθανασία και είμαι η υπερήφανη μαμά του Ευάγγελου και της Μαριλούς, και συνοδοιπόρο στην ζωή μου έχω τον καλύτερο μου φίλο, Στάθη. Ζούμε τα τελευταία 5 χρόνια στην Σουηδία και προσπαθούμε μέσα από  στην καθημερινότητα μας να γεμίζουμε τις "βαλίτσες" μας με χαρούμενες αναμνήσεις και ξεχωριστές στιγμές. Ζούμε σχεδόν μόνοι μας εδώ, οπότε ότι κάνουμε το κάνουμε όλοι μαζί σαν αυτοκολλητάκια. Δύο τερατογονείς (παιδαγωγοί, τρομάρα μας, και οι δύο) και 2 τερατάκια (στα ντουζένια τους) που μας ξετρελένουν και όλοι μαζί φτιάχνουμε την τερατοοικογένεια μας.  Επίσης να μην ξεχάσω να σας πω ότι είμαι η ιδιοκτήτρια του Blog "The  book fairy" και έχω τερατομανία και με τα βιβλία.


Πώς μοιάζει η καθημερινότητά σου? Ακολουθείς έναν καθημερινό ρυθμό;

Ο ρυθμός της καθημερινότητας μας είναι ένας τρελός χορός της Ταραντέλας. Δεν υπάρχει χρόνος για ανάπαυση. Ξυπνάμε όλοι μαζί, ετοιμαζόμαστε, πάμε στα σχολεία μας, στις δουλειές μας, γυρνάμε σπίτι μας, πάμε βόλτες (όταν  έχει ήλιο), πάμε στο γυμναστήριο, πάμε στις δραστηριότητες μας, αγαπιόμαστε, μαλώνουμε, τα ξαναβρίσκουμε, ξαναμαλώνουμε,  αγκαλιαζόμαστε, γαργαλιόμαστε και ξανά μανά από την αρχή.


Ποιες παιδαγωγικές θεωρίες σε εκφράζουν ως μαμά; Πώς τις εφαρμόζεις  στην καθημερινότητά σας;

Πως το λέει η ελληνική παροιμία να δεις... κάτι για τσαγκάρη και  παπούτσια. Έχω ξεχάσει και τα ελληνικά μου ! Σαν παιδαγωγός γνωρίζω σχεδόν όλες τις παιδαγωγικές θεωρίες τις οποίες για κάποιον περίεργο λόγο δεν μπορώ να εφαρμόσω στα παιδιά μου. Και ο αγαπητός σύζυγος, σαν παιδαγωγός και αυτός, έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Νομίζω πως αυτό που εφαρμόζουμε στα παιδιά μας είναι η ελευθερία να δοκιμάζουν μόνα τους, να έχουν το δικαίωμα της γνώμης και προσπαθούμε να δείχνουμε σεβασμό ο ένας στον άλλο. Όταν ήταν μικρότερα εφάρμοζα περισσότερο Reggio Emilia και  Μοντεσσοριανές δραστηριότητες, αλλά όχι 100%. Προσπαθούμε όσο  περισσότερο μπορούμε να λειτουργούμε με ενσυναίσθηση και σεβασμό.


Είσαι ελληνίδα παιδαγωγός σε σουηδικό σχολείο. Τι διαφορές εντοπίζεις  στο εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών;

Οι διαφορές είναι τεράστιες και πολυδιάστατες. Εδώ στην Σουηδία σέβονται το παιδί σαν οντότητα, σέβονται τους μοναδικούς ρυθμούς ανάπτυξης του κάθε παιδιού, τόσο σωματικά όσο και νοητικά, και του επιτρέπουν να είναι ο εαυτός τους. Το νηπιαγωγείο μας είναι εμπνευσμένο από την Reggio Emilia εκπαιδευτική θεωρία και όλες οι δραστηριότητες μας έχουν να κάνουν με αυτήν. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλο Ατελιέ όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη, υπάρχει δωμάτιο κατασκευών με ποικίλα είδη από τουβλάκια, υπάρχει δωμάτιο ήχου και φωτός και βιβλιογωνία. Όλα αυτά στο  ύψος του παιδιού γιατί όπως είπαμε η νοοτροπία μας είναι παιδοκεντρική. Δεν πιέζουμε το παιδί με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο να μάθει, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία του π.χ. γραφή στα 3 ή διάβασμα στα 5. Θεωρείται απαράδεκτο, βάρβαρο και πάνω από όλα καταναγκαστικό.


Ποιες στιγμές της μητρότητας σού χαρίζουν την μεγαλύτερη ευχαρίστηση;

Όταν επιτέλους κοιμούνται (χαχαχα)! Με γεμίζουν ευχαρίστηση τα χαμόγελα τους. Όταν τα βλέπω ευτυχισμένα είμαι και εγώ ευτυχισμένη. Οι αγκαλιές και τα φιλιά τους με γεμίζουν τις  μπαταρίες.  Όταν γελάνε και τρέχουν σαν μανιακά μέσα στο σπίτι, μπορεί να φρικάρω από τον φόβο να μην χτυπήσουν αλλά χαίρομαι που είναι παιδιά. Χαίρομαι που είναι ζωηρά και γεμάτα ζωή. Χαίρομαι που λένε την γνώμη  τους όπως αυτά την αντιλαμβάνονται και την υποστηρίζουν. Είμαι ευτυχισμένη όταν πέφτουν για ύπνο με χαμόγελο και κοιμούνται γαλήνια. Είμαι ευτυχισμένη όταν μου αφήνουν το χέρι για να δοκιμάσουν κάτι καινούριο και μου φωνάζουν "μαμά δες τι μπορώ να κάνω!!!" και ας είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Όταν καθόμαστε αγκαλιά και διαβάζουμε βιβλία ή βλέπουμε ταινίες Disney. Είμαι ευτυχισμένη που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι η μανούλα αυτών των μικρών τεράτων που γεμίζουν την ζωή μου 1000% με ζωή!


Ποιοί τομείς της μητρότητας κρίνεις πως είναι οι πιο απαιτητικοί;

Το μόνιμο άγχος που έχω να μην πάθουν κάτι τα παιδιά μου. Νομίζω ότι  είναι το μοναδικό πράγμα που δεν μπορώ να διαχειριστώ όπως θα έπρεπε. Ο φόβος! Όλα τα άλλα λύνονται σταδιακά και κάποια στιγμή βρίσκεις τον ρυθμό σου μέσα στην οικογένεια. Αλλά ο φόβος και το άγχος δεν σε αφήνουν ποτέ να απολαύσεις τις στιγμές γιατί σαν μαμά σκέφτεσαι πάντα όλες τις καταστάσεις σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές εκδοχές και πάντα έχεις και μία 4η για μπακ απ πλαν. Αυτό νομίζω είναι το πιο απαιτητικό από όλα.


Πώς ορίζεις την αυτο-φροντίδα? Βρίσκεις χρόνο για αυτή;

Παλιά είχα μπει στην λούμπα της ταλαιπωρημένης μάνας που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα και δεν προλάβαινε ούτε ανάσα να πάρει. Η δε τουαλέτα ήταν σαν να κάνω την υγεία μου στο σαλόνι σε κοινή θέα.  Έχω κάνει μπάνιο και με τα δύο παιδιά μου δίπλα μου για να βλέπω τι κάνουν. Πλέον όμως έχει αλλάξει αυτό. Φροντίζω όλο και περισσότερο τον εαυτό  μου. Για αρχή γυμνάζομαι συστηματικά, προσέχω την διατροφή μου, που σημαίνει και τον παιδιών μου, βάφομαι καθημερινά και γενικότερα προσπαθώ να φροντίζω/καλλωπίζω τον εαυτό μου όσο πιο συχνά μπορώ. Μπορεί να μην έχω την οικονομική άνεση να κάνω μανικιούρ, πεντικιούρ και σπα κάθε βδομάδα, αλλά προσπαθώ τουλάχιστον να κάνω κάτι μονή στο σπίτι. Να είναι καλά η φίλη amelie handmadebeauties που με γέμισε φυτικά καλλυντικά.


Ποια πιστεύεις ότι είναι τα συστατικά για μια όμορφη παιδική ηλικία;

Αααααα! Αυτό είναι εύκολο, γράψε:
1 κούπα αγκαλιές, από τις ζουμερές
1 κούπα γαργαλητά
2 κουταλιές της σούπας φιλιά, από τα σβουριχτά μην τσιγκουνευόμαστε
3 κουταλιές του γλυκού παιχνίδι
1 τζούρα γλυκιά φωνή
3 πρέζες χάδια

Τα ανακατεύεις όλα μαζί με μία μεγάλη κούπα και τα πίνεις πρωί, μεσημέρι βράδυ για μια ολόκληρη ζωή!


Αν μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας μια συμβουλή από τη δική σου  διαδρομή ως μαμά, ποια θα ήταν αυτή;

Δεν θεωρώ πως είμαι η τέλεια μανούλα ή η σουπερ παιδαγωγός. Έχω κάνει τα λάθη μου και προσπαθώ πάντα να γίνω καλύτερη. Αυτό που προσπαθώ και θα προσπαθώ για μια ζωή είναι να απολαύσω την καθημερινότητα μας με τα στραβά και τα καλά της με ΗΡΕΜΙΑ. Όπως λέει και ο Στάθης "Όταν είμαι εγώ  ήρεμη τότε όλοι είναι ήρεμοι". Το άγχος και ο φόβος μου με έχει κάνει να  υπερβάλω πολλές φορές και να έχω χάσει μοναδικές στιγμές γιατί δεν  μπορούσα να τα διαχειριστώ σωστά. Πλέον παλεύω με τους δαίμονες και αποφάσισα πως δεν θα τους επιτρέπω να με νικάνε και να χάνω τις στιγμές των παιδιών μου!


Τέλος, πες μας ποιο είναι το αγαπημένο σου παιδικό βιβλίο;

Η πεντάμορφη και το τέρας. Το αγαπώ από μικρή και το λατρεύω ακόμα. Ένα  παραμύθι που μας μαθαίνει να αγαπάμε τους άλλους όπως και αν είναι,  γιατί η αληθινή καλοσύνη και δύναμη βρίσκεται μέσα μας. Πιστεύω  ακράδαντα πως η δύναμη της αγάπης μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Και γιατί  η Μπελ αποκτά την βιβλιοθήκη των ονείρων της φυσικά αλλά και τον  πρίγκιπα! Μέσα από αυτήν την ταινία έμαθα να αγαπάω τα βιβλία!

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, Aθανασία! 

Μπορείτε να βρείτε την Aθανασία στο instagram ή να τη γνωρίσετε μέσω του υπέροχου blog της The Book Fairy!

4 σχόλια:

 1. Μαράκι μου σε υπευρευχαριστώ για αυτήν την μοναδική ευκαιρία. Με έβαλες σε πολλές σκέψεις για ακόμα μια φορά. Σε φιλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. χαχαχαχα βρε τρελη Πενταμορφη και Τερας? τι περιμενα περιοσσοτερο...να υποθεσω τερας;;; χαχαχα πλακα κανω! λατρευω Αθανασια και πολλές φορές όταν πελαγωνω με εχει βοηθησει! φιλενάδα από τις λίγες και ας βρισκεται τοοοοσο μακρυα! μουτς στα μουτρακια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τί υπέροχη συνέντευξη!Η Αθανασια είναι κ δική μου αγαπημένη! Ωραία στήλη αυτή η καινούργια! ❤

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βρήκα τυχαία αυτή τη συνέντευξη μετά από 2 χρόνια και ένα πράγμα μπορώ να πω μόνο. Η Αθανασία είναι ο πιο δημιουργικός και συμπαθητικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Για μένα είναι πρότυπο και θαυμάζω τόσο αυτή όσο και τον τρόπο με τον οποίο έχει φτιάξει την οικογένεια της. Μην την ματιάσω! Εύχομαι να είναι πάντα καλά αυτή και η οικογένειά της!

  ΑπάντησηΔιαγραφή