Βιβλιοπρόταση: Μέλισσες (εκδόσεις Μικρή Σελήνη)


Επιτέλους, ήρθαν οι Μέλισσες! Χαίρομαι σαν μικρό παιδί όταν παρακολουθώ τις προσεχείς κυκλοφορίες και διαπιστώνω πως πρόκειται να εκδοθεί στα ελληνικά ένα εξαιρετικό και πολυβραβευμένο βιβλίο. Το συγκεκριμένο βιβλίο του Piort Socha από τη θαυματουργή Μικρή Σελήνη, το περιμέναμε και για ακόμη έναν λόγο: μπήκε η άνοιξη και στις εξόδους μας πλέον συναντάμε παντός είδους έντομα, με πρωταγωνιστές τις αγαπημένες μας μελισσούλες, τις οποίες, όμως το Σποράκι είχε πάρει από φόβο. Χρειαζόμουν άμεσα ένα τέτοιο βιβλίο για να να συνοδεύσω το δημιουργικό μας παιχνίδι και να δείξω στο Σποράκι τη συμβολή της μέλισσα στο περιβάλλον, και γιατί πρέπει να την σεβόμαστε και να τη προστατεύουμε, όχι να τη φοβόμαστε.


Είναι ένα είδος παιδικού βιβλίου που δεν συναντάς συχνά στην εγχώρια παραγωγή, και στις ελληνικές βιβλιοθήκες. Συνδιάζει επιστήμες όπως η βιολογία και η βοτανική, με την ιστορία,  αρχαιολογία και τη λαογραφία. Φυσικά, όλα μέσω της υπέροχης και ζωντανής εικονογράφησης του Piort Socha, η οποία μαγνητίζει τα παιδικά μάτια με την λεπτομέρεια των εικόνων και την επιλογή των χρωμάτων. Την αμεσότητα των εικόνων έρχεται να συμπληρώσει και το εύστοχο κείμενο του Wojciech Grajkowski, που συνοδεύει αριστουργηματικά την πορεία της εικονογράφησης.

Εσείς γνωρίζατε ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα? Ή ότι η ύπαρξή τους μαρτυρείται σε τοιχογραφίες 8000 ετών?  Ή ότι αν δεν μετέφεραν τη γύρη κάποια από τα καλλιεργούμενα φυτά δεν θα παρήγαγαν καρπούς και σπόρους?

Το βιβλίο αυτό προσφέρει, εκτός από τις επιστημονικές γνώσεις, την ευκαιρία της μέλισσας να συστηθεί στα παιδιά. Κάθε σελίδα του μεγάλου αυτού βιβλίου (37.5 x 27.5 εκ) είναι και ένα ακόμα ταξίδι στον κόσμο τους, στην σχέση τους με τον άνθρωπο, ήδη από την αρχή του πολιτισμού, και την πορεία της συνύπαρξής τους. Αλλά δεν μένει μόνο εκεί. Τονίζει την σημαντικότητα των εντόμων αυτών για την ομαλή διατήρηση του οικοσυστήματος μας, περιγράφοντας όλα τα θαυμαστά που κάνουν χωρίς εμείς να το καταλαβαίουμε άμεσα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και ένα κεφάλαιο που αφιερώνεται στην αφύπνηση των μικρών και μεγάλων αναγνωστών, καταμετρώντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα το συναρπαστικό αυτό έντομο, αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να τις προστατεύσουμε.


Υπέροχο βιβλίο, εξαιρετικό από κάθε πλευρά, και τόσο επίκαιρο: ένας θησαυρός!

Σε αυτό το σημείο να ωθήσω τις ελληνικές οικογένειες να εμπλουτίσουν τα ράφια της παιδικής βιβλιοθήκης με τέτοιου είδους εκπαιδευτικά/επιστημονικά/εγκυκλοπαιδικά βιβλία, που προσφέρουν στα σποράκια μια εικόνα του αληθινού, φυσικού περιβάλλοντος, μέσω όμως ζωντανών εικόνων και κατανοητών κειμένων. Για μικρότερα σποράκια, όπως το δικό μου, συνοδέψτε την "ανάγνωση" του βιβλίου με βιωματικό παιχνίδι. Εμείς την προηγούμεη βδομάδα φτιάξαμε από πλαστελίνη μια κυψέλη, στην οποία τοποθετήσαμε τις ξύλινες μελισσούλες μας, ενώ σήμερα αφιερώσαμε το πρωινό μας στην ανατομία της και φτιάξαμε μελισσούλες από ρολά χαρτιού υγείας. Και πολύ το διασκεδάσαμε! 


Το βιβλίο έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία όπως τα:
-Αναγραφή στον κατάλογο White Ravens της Βιβλιοθήκης του Μονάχου για το 2016
-Deutscher Jugendliteratur PreisWissenschafts Buch des Jahres, 2017
-Educational Writer’s Award, The Society of Authors, 2017


Σας φιλώ και σας εύχομαι μια δημιουργική εβδομάδα!





6 σχόλια:

 1. Το ωραια παρουσίαση και τι ομορφο βιβλίο! Μπράβο κοριτσι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστω γλυκο μου σιστερακι. Σημαινει πολλα οτι σου αρεσε, μιας και εισαι η βιβλιονεράιδά μας. ��

   Διαγραφή
 2. Εξαιρετική παρουσίαση και πολύ ωραίες προτάσεις για διαδραστικό παιχνίδι! Ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμεις σας ευχαριστουμε που επιλέγετε τόσο όμορφα, πρωτότυπα, και εξαιρετικά βιβλία για τα σποράκια μας! Μας εμπνέετε και εμας τις μαμάδες να "ταξιδεύουμε" και να δημιουργούμε

   Διαγραφή
 3. Δεν το εχουμε αποκτησει ακόμα αλλα αν κρίνω από τα υπόλοιπα βιβλία των εκδόσεων, θα είναι καταπληκτικα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειναι καταπληκτικο βιβλιο, για ολες τις ηλικιες! Η εικονογραφηση ειναι φοβερη κι βοηθα σε αυτο και το μεγεθος του (38x28 εκ).

   Διαγραφή