Παίζουμε δημιουργικά: Πολύχρωμες καρδιές (stem)

Ήρθε ο Άγιος Βαλεντίνος και εμείς τον γιορτάζουμε με μια STEM δραστηριότητα. Μα θα μου πεις "τι είναι τώρα αυτό το STEM?". Είναι οι δραστηριότητες που περικλείουν φυσικές επιστήμες, τεχνολογία και μαθηματικά (Science, Techology, Engineering and Mathematics). Όμως ας μην σε μπερδεύω, έτσι κι αλλιώς όλες οι δραστηριότητες αυτού του είδους (sensory play) περικλείουν λίγο ή πολύ τις φυσικές επιστήμες. Απλά η σημερινή μας δραστηριότητα θεωρείται περισσότερο σαν πείραμα, ώστε να μπορέσει να παρατηρήσει το Σποράκι την εναλλαγή των χρωμάτων όταν αναμειγνύονται, αλλά και πως απορροφάται και διαχέεται το χρώμα εάν το υλικό το επιτρέπει.


Για αυτή τη δραστηριότητα θα χρειαστείτε:

 • Ένα δοχείο αποθήκευσης, μέσα στο οποίο θα κάνετε το πείραμα (το δικό μας έχει διαστάσεις 50x30 εκ)
 • Cotton pads τετράγωνα (εγώ χρησιμοποίησα της Septona που είναι μεγαλούτσικα)
 • Xρώματα ζαχαροπλαστικής
 • 3 δοχεία πλαστικά για σως (ναι, μην παραξενεύεστε, αυτά εννοώ)
 • Ψαλίδι
 • Λευκό χαρτόνι
 • Ένα μεγάλο πλαστικοποιημένο σεντόνι/μουσαμά

Ξεκινάμε κόβωντας τα cotton pads σε σχήμα καρδούλας. Κόβουμε τόσα όσα χρειάζονται για να γεμίσουμε τον πάτο του δοχείου. Έπειτα τοποθετούμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής στα πλαστικά δοχεία και ανακατεύουμε με λίγο νερό (η αναλογία είναι 70-80 ml νερό με λίγες σταγόνες χρώμα, απλά προσέξτε να μην είναι πολύ αραιό και ανοιχτό το κάθε χρώμα).

Στρώνουμε το σεντόνι/μουσαμά (αν το παιδάκι σας είναι μικρό σε ηλικία όπως το Σποράκι, χρειάζεται το σεντονάκι), αποκαλύπτουμε το κουτί στο σποράκι μας και ξεκινά το παιχνίδι!

Η Μυρτώ λατρεύει οποιοδήποτε sensory περιέχει υγρό, χρώμα και μπουκαλάκια! Οπότε ξετρελάθηκε! Άρχισε να πιέζει τα μπουκαλάκια και να ρίχνει σταγόνες στα pads. Μόλις αντιλήφθηκε ότι οι μικρές αυτές σταγόνες χρωμάτων απλώνουν μόλις αγγίξουν το βαμβάκι, ενθουσιάστηκε! Έριχνε και ξανάριχνε και παρατηρούσε να ανακατεύεται το κόκκινο με το μπλε και να δημιουργείται το μωβ, ή το κίτρινο με το μπλε και να γίνεται το πράσινο!
Πραγματικά μαγεύτηκε και ασχολήθηκε πάνω από μισή ώρα με το πείραμα, μέχρι που όλες οι καρδούλες είχαν γεμίσει με χρώματα. Προς το τέλος, αφού είχε μουλιάσει όλες τις καρδιές, πήρε 2-3 και άρχισε να τις ζουλά και να τις στίβει από το χρωματιστό νερό. 


Στο τέλος, της έδωσα ένα κομμάτι λευκό χαρτόνι που είχα κόψει σε σχήμα καρδιάς και το πιέσαμε πάνω στις χρωματιστές καρδιές. Μόλις το σηκώσαμε, στο χαρτόνι είχαν αποτυπωθεί οι καρδιές, σαν σφραγίδα! Το αφήσαμε να στεγνώσει, και...
Έτοιμη η κάρτα από τη μικρή μου Βαλεντίνα!

Σας άρεσε το πείραμά μας? Εμείς το καταευχαριστηθήκαμε και το συγκεκριμένο project θα το επαναλάβουμε και με άλλα υλικά στο μέλλον (σφουγγαράκια, βαμβάκι κτλ)

Σας φιλώ και σας εύχομαι μια μέρα γεμάτη..καρδούλες!


2 σχόλια:

 1. Εξαιρετική ιδέα! Και πόσο παστελ βγήκε μετά το αποτέλεσμα! Επίσης είναι εξαιρετικά εκπαιδευτικό μιας που αλλάζουν χρώμα καθώς αναμειγνύονται τα βασικά χρώματα στις καρδούλες. Γουελ νταμ μαμι και σποράκι! Έμπνευση όπως πάντα! Φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε ευχαριστώ Λαμπρινή μου, χαίρομαι που σου άρεσε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή