7+1 tips για την οργανωση του παιδικου δωματίου

Το παιδικό δωμάτιο! Έχει αλλάξει περίπου 10 φορές από τότε που γεννήθηκε το Σποράκι. Στην αρχή διακοσμήθηκε σύμφωνα με τα γούστα της μαμάς, σε shabby στυλ με παστελ χρώματα. Αργότερα, όσο μεγάλωνε το Σποράκι, το δωμάτιο άλλαξε (και αλλάζει διαρκώς) για να βοηθήσει τη μικρή να λειτουργεί και να αισθάνεται καλύτερα μέσα σε αυτό. Θέλουμε να περιέχει ότι θα μπορούσε να την ψυχαγωγήσει, και να της ενεργοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Σε αυτή την ανάρτηση, θα σας παρουσιάσω τι αλλάξαμε, τι προσθέσαμε, τι βοήθησε στο να περνά η μικρή περισσότερο χρόνο σε αυτό.


1. Το γραφειάκι της
Ναι, είναι καλό να έχουν έναν χώρο που θα μπορούν να αποκαλούν "το γραφειάκι τους", να κάθονται στο καρεκλάκι και να απασχολούνται με ζωγραφική, πλαστελίνη, ή ότι άλλο θέλουν. Εμείς της πήραμε το γραφειάκι της όταν ήταν 1,5 έτους και έκτοτε, κάθε πρωί, καθεται πάντα λίγη ώρα να ζωγραφίσει μόνη της, ή να παίξει. Το βάλαμε στο πιο φωτεινό σημείο του δωματίου, και τα αντικείμενα που έχει πάνω αλλάζουν κάθε λίγες ημέρες για να ανανεώνεται το ενδιαφέρον της (π.χ. τη μια εβδομάδα έχει παιχνίδι με αριθμούς, την επόμενη ένα μικρό κουκλόσπιτο κτλ). Πάντα, όμως έχει λίγες λευκές κόλλες χαρτί και τη βαλιτσούλα με τα μαρκαδοράκια της.
2. Βιβλιοθήκη προσβάσιμη από τα χεράκια τους
Τη βιβλιοθήκη την κάναμε εντός της δικής της εμβέλειας. Από πολύ μικρή τη θυμάμαι να τραβάει βιβλία και να κάθεται στο χαλί να τα χαζεύει! Θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορεί να δει και να πιάσει εκείνα που θέλει, αντί να τα επιλέγω εγώ για εκείνη. Εκτός από αυτό, κάθε εβδομάδα της βγάζουμε 2-3 βιβλία (που αλλάζουν σε θεματολογία και μέγεθος κατά καιρούς) και τα τοποθετούμε σε ένα ειδικό ραφάκι ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα το εξώφυλλό τους, και να επιλέξει η ίδια αυτό που της αρέσει.
3. Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ένα παιδί δομεί το εγώ του. Η δόμηση αυτή είναι εσωτερική, αλλά το παιδί πρέπει να έχει και την εξωτερική εικόνα του εαυτού του. Ο καθρέφτης είναι ο δάσκαλος του εαυτού του. Βλέπει τι μπορεί να κάνει με το σώμα του και τα βοηθά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Σε ηλικία 18 μηνών της βάλαμε δύο μικρούς καθρέφτες (τους πήραμε από εδώ, και είναι από ακρυλικό πλαστικό), και ακόμα και σήμερα την χαζεύω που σταματά να κοιτάξει το ειδωλό της, κάνει εκφράσεις και γκριμάτσες, αναγνωρίζει συναισθήματα και γελά με την συνειδητοποίηση του "πόσο κοντά μαλλιά έχει", "πόσα δόντια έχει", "πως χορεύει" κτλ

4. Οι μικροί καλλιτέχνες
Δημιουργήστε έναν χώρο όπου θα "εκθέτετε" τις δημιουργίες του. Μπορεί να είναι ένα τμήμα του τοίχου όπου θα κρεμάσετε ένα σχοινάκι, πάνω στο οποίο με μικροσκοπικά μανταλάκια θα βάλετε τις κατασκευές και ζωγραφιές τους. Αυτό δίνει μεγάλη ευχαρίστηση και αυτοπεποίηθηση στα σποράκια, και νιώθουν ότι εκτιμάτε αυτό που με τόσο κόπο ετοίμασαν.


5. Αποθήκευση τώρα!
Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή που μου είχε δώσει η θεία μου (ψυχολόγος) ήταν πως: για να ζητήσεις από ένα παιδί να μαζέψει/τακτοποιήσει τα παιχνίδια του, πρέπει να του γνωστοποιήσεις και που να τα τοποθετήσει. Αν δεν υπάρχουν κουτιά/ραφια αποθήκευσης τότε το παιδί νιώθει το χάος! Προμηθευτείτε ένα έπιπλο αποθήκευσης για τα παιχνίδια τους, για να μπορούν κι εκείνα να γνωρίζουν που μπαίνει τι! Εμείς έχουμε χωρίσει τα κουτιά και στο ένα μπαίνουν τα playmobil, ή τα τουβλάκια, στο άλλο τα lego, στο άλλο ράφι τα παζλ και σε ένα άλλο τα πλαστικά ζωάκια. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να εκτυπώσουμε αυτοκόλλητα με την εικόνα του περιεχομένου κάθε κουτιού και να το κολλήσουμε απ'έξω, ώστε να γνωρίζει και το ίδιο το παιδί τι περιέχουν.  Έτσι, όταν έρθει η ώρα να τα μαζέψουμε, ξέρει που μπαίνει το κάθετί.


6. Σκηνή/φωλίτσα
Ξεψαχνίζοντας τις αναρτήσεις σε ξένα άρθρα και blogs είχα διαβάσει πως μια σκηνή στο παιδικό δωμάτιο είναι υπέροχη ιδέα, όχι τόσο σαν παιχνίδι για το παιδί, όσο σαν προσωπική του "φωλίτσα". Και η δική της σκηνή αυτό ακριβώς εξυπηρετεί! Έρχεται η γιαγιά και της φέρνει σοκολατένια λιχουδιά? Μπαίνει στη σκηνή της και την απολαμβάνει! Αισθάνεται θυμό για κάτι? Τρέχει και μπαίνει στη σκηνή και μένει για λίγο εκεί μέχρι να αποσυμπιεστεί. Γενικά, η σκηνή είναι όντως το καταφύγιό της, εκεί που δεν μπαίνουμε εμείς, εκτός αν μας πει εκείνη. Της έχω τοποθετήσει μέσα μαξιλαράκια και λούτρινα ζωάκια, ώστε να νιώθει πιο χουχουλιάρικα και ζεστά, αλλά κατά καιρούς κάνει τη δική της αναδιακόσμηση στο εσωτερικό της.

Via
(Η δική μας είναι υπό κατασκευή, γι'αυτό και σας βάζω την εικόνα της σκηνής που με ενέπνευσε να ράψω τη δική μας)

7. Μαυροπίνακας για να εκφραστούν ελεύθερα

Μπορείτε να μετατρέψετε έναν τοίχο σε μαυροπίνακα, με ειδική βαφή, ή ένα φύλλο της ντουλάπας σας χρησιμοποιώντας ειδική μεμβράνη/αυτοκόλλητο. Εμείς έχουμε προμηθευτεί ένα καβαλέτο/μαυροπίνακα από εδώ, αλλά πολύ σύντομα σκεφτόμαστε να μετατρέψουμε και ένα τμήμα του τοίχου, λόγω περιορισμένου χώρου στο δωμάτιό της. Εκεί η μικρή θα μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες, μιας και θα ζωγραφίσει πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη επιφάνεια, και γιατί θα μπορεί να γράφει, και να σβήνει όπως η ίδια επιθυμεί με μεγάλη ευκολία. Η απόλυτη ελευθερία!!!
8. Χρώματα και φυσικά υλικά
Την αξία των φυσικών υλικών στο παιχνίδι την κατανόησα λίγους μήνες αφού γεννήθηκε το Σποράκι. Τα παιχνίδια με τα πολλά "μπλιμπλίκια" και κουμπάκια ποτέ δεν μου άρεσαν και θεωρώ πως προσφέρουν μπερδεμένα ερεθίσματα στις παιδικές αισθήσεις (πατάει το κουμπί και ξαφνικά ακούει έναν ήχο, αλλά δεν ξέρει ακριβώς από που προήλθε, ενώ παράλληλα φωτάκια ανάβουν από παντού.....τι μπέρδεμα για τα σποράκια!!!). Θεωρώ πως το παιδί θέλει και το ίδιο να έρχεται σε επαφή με το "αληθινό", το φυσικό, και όχι με κάτι τεχνητό και πλαστικό. Οπότε, αμέσως φρόντισα να εξοπλίσω το δωμάτιό της με παιχνίδια που θα ήταν από φυσικά υλικά, και με έντονα χρώματα. Παιχνίδια που να μπορεί να απασχοληθεί με 1002 τρόπους και που απευθύνονται σε μεγάλο ηλικιακό εύρος (υπάρχουν παιχνίδια π.χ. το ξύλινο ουράνιο τόξο, τα magna tiles ή την ξύλινη χρωματιστή πυραμίδα του ΙΚΕΑ που ενώ τα έχει από μηνών, ακόμα παίζει με αυτά). Επίσης, φροντίζω δύο με τρεις φορές την εβδομάδα να της στήνω διάφορες δραστηριότητες με φυσικά υλικά (ειδικά τα sensory bins).


Eλπίζω να βρήκατε ενδιαφέρουσες τις ιδέες μας. Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας χώρος που αναδιαμορφώνεται και αλλάζει συνεχώς, γιατί το Σποράκι μεγαλώνει γρήγορα και τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες της αλλάζουν συνεχώς. Εγώ θα σας αναρτώ συχνά-πυκνά όσα επιλέγουμε να εντάξουμε ή να αλλάξουμε και πως βοηθούν και ενισχύουν το ενδιαφέρον του Σπορακίου για αυτά.

Περιμένω να ακούσω και τις δικές σας ιδέες και απόψεις, είτε εδώ είτε στον λογαριασμό μου στο instagram και στο Facebook.

Σας φιλώ!


'Ολες οι φωτογραφίες και τα κείμενα των αναρτήσεων του παρόντος ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Shabby Mommy" (εκτός από τις εικόνες που δηλώνεται ξεκάθαρα η πηγή τους στη λεζάντα μέσω του συνδέσμου "Via"). Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων αναρτήσεων ή/και μέρους των φωτογραφιών, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από τη δημιουργό και κάτοχο του παρόντος ιστολογίου. Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. 

2 σχόλια:

  1. Τα πας υπέροχα μανούλα μπράβο!! Όπως τα λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω γλυκεια μου. Ειναι υπεροχο να το ακους απο μια τοσο καλη μανουλα οπως εσυ!

      Διαγραφή