5+1 δραστηριότητες για νήπια

Σε αυτή την ανάρτηση θα σας παρουσιάσω κάποιες από τις δραστηριότητες που κάναμε με το Σποράκι τις τελευταίες εβδομάδες. Κάθε μέρα κάνουμε και από κάτι, είτε με πλαστελίνες, είτε με χρώματα, είτε με φυσικά υλικά, με στόχο τη μάθηση μέσω του παιχνιδιού. Άλλωστε αυτός είναι και ο τρόπος που θα κατανοήσουν καλύτερα κάτι, και θα τους μείνει.


1. Σχήματα στο αλάτι
Από τις αγαπημένες δραστηριότητες του Σπορακίου, και πολύ εύκολη στο να στηθεί. Θα χρειαστείτε:
 • Αλάτι ψιλό
 • Ένα ρηχό κουτί αποθήκευσης (όχι μεγαλύτερο από μέγεθος Α4)
 • Κουπατ
 • Χαρτόνι Α4  (κατά προτίμηση σκούρου χρώματος)
Τοποθετείτε το μονόχρωμο χαρτόνι στον πάτο του κουτιού (αν περισσεύει το κόβετε στις διαστάσεις του πάτου). Θέλουμε να είναι σκούρου χρώματος για να μπορούν να διακρίνονται καλύτερα τα σχέδια που θα φτιάξουμε. Έπειτα, ρίχνετε τόσο αλάτι ώστε να καλυφθεί ο πάτος και να γεμίσει το κουτί περίπου 1/2 εκ. Το απλώνουμε ομοιόμορφα στο κουτί (για να το απλώσετε ομοιόμορφα το μόνο που θα κάνετε είναι να το κουνήσετε ελαφρά σαν κόσκινο), και ξεκινάμε να δημιουργούμε σχήματα πιέζοντας με τα κουπατ. 

Τα σποράκια σας θα τη λατρέψουν αυτή τη δραστηριότητα και δεν θα χορταίνουν να δημιουργούν σχήματα και να τα σβήνουν! Εκτός από τα σχέδια των κουπατ, τα σποράκια μπορούν να σχηματίσουν γράμματα και αριθμούς με το δάχτυλό τους, με τη βοήθεια καρτών (flashing cards).


2. Μια σπείρα από πετρούλες
Η δραστηριότητα αυτή προετοιμάζει τα σποράκια για τη γραφή και τη τριποδική λαβή, ενώ καλλιεργεί τον συντονισμό ματιου/χεριου, την συγκέντρωση και την λεπτή κινητικότητα. Θα χρειαστείτε ένα σακουλάκια γυάλινα βότσαλα (από το Jumbo με 0,99 ευρω), ένα μαρκαδόσο και μια κόλλα χαρτί.
Ζωγραφίστε μια μεγάλη σπείρα και ξεκινήστε να τοποθετείτε τα βοτσαλάκια πάνω στη γραμμή. Αμέσως το σποράκι σας θα ζητήσει να συμμετέχει και να δοκιμάσει κι εκείνο. Αν δεν εμπνέεστε από τη σπείρα, η δραστηριότητα είναι εξίσου διασκεδαστική και με μια ζιγκ-ζαγκ ή κυματιστή γραμμή!


3. Φτιάχνουμα μαγικά φίλτρα
Τι άλλο να ζητήσουν τα σποράκια από μια δραστηριότητα με χρώματα, νερό, και άδεια δοχεία? Η Μυρτώ τρελαίνεται να ανακατεύει, να δημιουργεί, να λερώνεται, και αυτή η δραστηριότητα έχει όλα τα παραπάνω και είναι πολύ διασκεδαστική.
Θα χρειαστείτε:
 • Ένα δοχείο αποθήκευσης (το δικό μας είναι 50x70 εκ.και το είχα προμηθευτεί από τα jumbo)
 • Bαζάκια και ταπεράκια
 • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
 • Κουταλάκια και ποτηράκια
 • Τα υλικά για τις αλχημείες (εγώ έβαλα λίγο αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο ρύζι)
 • Έναν μουσαμά που θα βάλουμε κάτω από το κουτί για να μην γίνει πανικός
Ξεκινάμε δημιουργώντας τη βάση των φίλτρων μας: Σε 5 δοχεία που έχουμε βάλει νερό προσθέτουμε λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής (εγώ δημιούργησα μωβ, κιτρινη, μπλε, κόκκινη και πράσινη βάση). Τα τοποθετούμε στο κουτί μαζί με κουταλάκια, ποτηράκια και τα υλικά για τις αλχημείες (αλάτι, αλεύρι και ρύζι).
 Όταν το παρουσίασα στο Σποράκι εκείνο ξετρελάθηκε! Έβαζε μέσα στα χρώματα κουταλιές από το αλεύρι ή το αλάτι και ανακάτευε, ή αναμείγνυε κουταλιές από διαφορετικά χρώματα και έφτιαχνε τις δικές της αποχρώσεις. Αυτό κράτησε περίπου 40 λεπτά, χρόνος ρεκόρ για να απασχολήσεις ένα σποράκι 2,5 ετών! Δοκιμάστε το!


4. Ζωγραφίζουμε με μπατονέτες και τέμπερα
Η Μυρτώ μόλις της δώσεις βαφή (είτε σε μορφή τέμπερας, είτε νερομπογιάς ή δαχτυλομπογιάς) εκείνη θα ζωγραφίσει λίγο στο χαρτί και μετά θα ξεκινήσει να βάφει τα χέρια της. Δεν ξέρω που να το αποδώσω αυτό, πέρα από το καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο που μάλλον τη διέπει ("το σώμα μου, ο καμβας μου", και τέτοια χαχα). Όταν της παρουσίασα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ήταν η πρώτη φορά που έβαφε ΜΟΝΟ στο χαρτί, ίσως γιατί της έδωσα να ζωγραφίσει με ένα πρωτόγνωρο αντικείμενο: μια μπατονέτα!
Θα χρειαστείτε 
 • μια θήκη για τέμπερες (εμείς έχουμε τη λεγόμενη αυγοθήκη) 
 • χρώματα τέμπερας (χρησιμοποιήσαμε αυτές της Pebeo)
 • Χαρτί
 • Μπατονέτες
Δεν είχε ξαναζωγραφίσει με μπατονέτες και της φάνηκε περίεργο στην αρχή. Μόλις με είδε να βουτάω τη μύτη της μπατονέτας στο χρώμα, να την πιέζω στο χαρτί και να δημιουργώ τελίτσες, και αμέσως έπιασε δουλειά! Βέβαια, κάπου στην πορεία μπήκαν και τα δαχτυλάκια της στο παιχνίδι, αλλά ποια είμαι εγώ να βάλω όρια στην δημιουργικότητα και τη φαντασία της?

5. Invitation to create: Φτιάξτε με πλαστελίνη ένα τροπικό δάσος
Μπορεί να έχετε δει στο προφιλ μου στο Instagram ότι πολλές φορές αφήνω στο Σποράκι διάφορα υλικά, όπως πλαστελίνη, φύλλα, κουμπιά κτλ, με τη λεζάντα "invitation to play" ή "invitation to create". Aυτό σημαίνει πως της έχω δώσει κάποια υλικά συναφή μεταξύ τους, και την αφήνω να τα "πλέξει" εκείνη όπως επιθυμεί και φαντάζεται. 
Την προηγούμενη εβδομάδα της είχα αφήσει λίγη πράσινη και μπλε πλαστελίνη, κάποια μαύρα βοτσαλάκια, λίγα πλαστικά φύλλα και ξύλινες φετούλες, και δύο ανάγλυφους πλάστες.  Αυτή ήταν μια πρόσκληση για να δημιουργήσει ότι εκείνη ήθελε. Ξεκινήσαμε με τη μπλε πλαστελίνη και με τη βοήθεια του ενός πλάστη φτιάξαμε έναν ποταμό! Έπειτα, με την πράσινη πλαστελίνη πλάσαμε μικρά μπαλάκια πάνω στα οποία καρφώσαμε τα φύλλα, και με τα μαύρα βότσαλα κάναμε τις όχθες του ποταμού! Αμεσως είχαμε δημιουργήσει ένα τροπικό σκηνικό!

Στο τέλος μπήκαν στο παιχνίδι ζωάκια, και playmobil και εξελίχθηκε αρκετά η όλη δραστηριότητα, αλλά αυτό είναι το ωραίο: με λίγη φαντασία φτιάχνεις κόσμους ολόκληρους! 


6. Βάφουμε και πλένουμε πετρούλες
Αφού πήραμε που πήραμε τα μαύρα βότσαλα (επίσης από το Jumbo -0,99 ευρω η σακουλίτσα), είπα να τα χρησιμοποιήσουμε σε ακόμη μια δραστηριότητα. Αυτή τη φορά το σποράκι σας θα βάψει τις ίδιες τις πετρούλες, με χρώματα τέμπερας, και μετά θα τις πλύνει σε μια λεκανίτσα με νερό και σαπούνι. 
Ναι, το ξέρω, σας φαίνεται αρκετά "βρώμικη" δραστηριότητα όμως δεν είναι και τόσο αν χρησιμοποιήσετε έναν μουσαμά και βάλετε και μια ποδίτσα στο σποράκι σας. Πιστέψτε με, θα ενθουσιαστεί τόσο που θα θέλετε να την επαναλάβετε!

Ελπίζω να σας άρεσαν οι δραστηριότητες που κάναμε τον τελευταίο μήνα. Αν τις δοκιμάσετε, πείτε μου τις εντυπώσεις σας ή κάντε με tag εάν τις ανεβάσετε στον λογαριασμό σας στο Facebook ή στο Instagram.

Nα έχετε μια όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!
2 σχόλια:

 1. Λατρευω αυτες τις δραστηριοτητες. τις εκανα με τα παιδια. τωρα απλα τις εφαρμοζουμε σε πιο συγκεκριμενες καταστασεις, πχ μεσα απο τη ζωγραφικη! μεγαλωσαμε βλεπεις :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπεροχες!! Αδημονώ να γίνει και το δικό μου σποράκι 2-2,5 να κάνουμε τετοια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή