Βιβλιοπρόταση (και παιχνίδι): Μια πολυάσχολη αράχνη

Ο Έρικ Καρλ είχε πει κάποτε:

"Πιστεύω ότι το πέρασμα από το σπίτι στο σχολείο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τραύμα της παιδικής ηλικίας. Το πρώτο είναι, φυσικά, η γέννηση. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνουμε ένα χώρο ζεστασιάς και προστασίας για έναν χώρο  άγνωστο, και το άγνωστο συχνά προκαλεί φόβο. Στα βιβλία μου προσπαθώ να εξουδετερώσω αυτόν τον φόβο, να τον αντικαταστήσω με ένα θετικό μήνυμα. Υπολογίζω ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους δημιουργικά όντα, και θέλω να τους δείξω ότι η μάθηση είναι πραγματικά συναρπαστική και διασκεδαστική".

Τι να πρωτοπεί κανείς για έναν από τους πλεον αξιόλογους και αναγνωρίσιμους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως; O Eric Carle δημιουργεί εξαιρετικά παιδικά βιβλία, με ευφάνταστη, ιδιαίτερη, γεμάτο χρώμα εικονογράφηση. Τα περισσότερα έργα του έχουν σχέση με το ζωικό βασίλειο, την φύση, την οικολογία και την ευαισθητοποίηση των παιδιών απένταντι σε αυτά, και αποτελούν έμπνευση για χιλιάδες εκπαιδευτικούς ανά τον κόσμο. Το σημαντικότερο, όμως, χαρακτηριστικό του είναι πως επιλέγει σαν ήρωές του τα πιο περίεργα και ασυνήθιστα πλάσματα, και μέσω αυτών καταφέρνει πάντα να κερδίζει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών.Ένας τέτοιος ήρωας είναι και Μια Πολυάσχολη Αράχνη, από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Ναι, αυτή η τοσοδούλα αραχνούλα δε σταματά να δουλεύει ούτε λεπτό, και να υφαίνει τον μεταξωτό ιστό της. Δεν πτοείται ακόμα και από τη πρόσκληση της αγελάδας να φάνε λίγο χορταράκι, ή του προβάτου να τρέξουν στο λιβάδι, ή ακόμα και της πάπιας να πάνε για κολύμπι. Είναι προσηλωμένη στον σκοπό και στο έργο της και δεν απαντά θετικά σε κανέναν. Γιατί ο ιστός της είναι αυτός που την κρατά ζωντανή, και τη βοηθά στην επιβίωσή της. Και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τα μικρά δαχτυλάκια μπορούν να ψηλαφήσουν κάθε σπιθαμή του τρισδιάστατου έργου της, σε κάθε στάδιο δημιουργίας του. 


Υπέροχο βιβλίο, για κάθε ηλικία. Μέσω αυτού ακόμα και τα πιο μικρά σποράκια μπορούν να διασκεδάσουν με τους ήχους του κάθε ζώου της φάρμας που προσκαλέι την αραχνούλα. Τα πιο μεγάλα σποράκια θα κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του να είσαι προσηλωμένος στην παραγωγή ενός έργου, και την πληρότητα που χαρίζει η ολοκλήρωση και αναγνώρισή του. 


Το αγαπήσαμε, όπως άλλωστε κάθε έργο του μοναδικού αυτού συγγραφέα! Και μας ενέπνευσε να φτιάξουμε και εμείς ένα σπιτάκι για μια πολυάσχολη αραχνούλα, και να το διακοσμήσουμε με ζωντανά, ζωηρά χρώματα, όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο μοναδικός Eric Carle (την ιδέα την γνωρίσαμε στο αγαπημένο μας Playgroup)!

Πήρα χάρτινα πιατάκια στα οποία και άνοιξα περιμετρικά τρυπούλες με ένα περφορατέρ. Στη συνέχεια το έδωσα στο Σποράκι να διακοσμήσει το εσωτερικό του με ζωγραφιές, όπως τις φαντάζεται η ίδια. Αφού το ζωγραφισε, της έδωσα ένα κομμάτι νήματος να περάσει από τις τρυπούλες (άριστη άσκηση λεπτής κινητικότητας) ώστε να διαμορφώσει τον ιστό της αραχνούλας. Στο τέλος φτιάξαμε και την αραχνούλα μας, με τη βοήθεια ενός μαύρου καθαριστικού πίπας (θα βρειτε σε μαγαζιά με είδη χειροτεχνίας), το οποίο και έκοψα σε 3 ίσα κομμάτια και έπλεξα μεταξύ τους. Και η αραχνούλα μας απέκτησε το πιο χρωματιστό και χαρούμενο σπιτάκι!To βιβλίο Μια Πολυάσχολη Αράχνη του Eric Carle μπορείτε να το βρείτε εδώ με μια μικρή έκπτωση.

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Συγγραφέας/Εικονογράφος Eric Carle
Ιδανικό για παιδιά από 3+
Σελίδες 26
Διάσταση 13×18


Ευχαριστώ από καρδιάς τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο που μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε το υπέροχο αυτό βιβλίο! 

Σας φιλώ και σας εύχομαι μια δημιουργική εβδομάδα!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου