Βιβλιοπαρουσίαση: Το κουτί του Σιλάν (Εκδόσεις Ίκαρος)

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί στο μέγιστο βαθμό την εμπειρία ενός άλλου, είτε πρόκειται για συμπεριφορά, είτε για συναίσθημα, είτε για διανοητική κατάσταση. Προσωπικά θεωρώ πως τα παιδιά γεννιούνται με την θαυμάσια ικανότητα να συμπονούν τους άλλους, με το αίσθημα της ενσυναίσθησης. Είναι η σημαντικότερη αρετή με την οποία θα εξοπλιστεί ένας άνθρωπος και απότελεί το αντίδοτο στο μίσος, σε κάθε βίαιη και σκληρή συμπεριφορά. Όμως η ανάπτυξη της ικανότητας αυτής δεν αποτελεί εγγύηση, και αν δεν καλλιεργηθεί σωστά, δεν θα "ανθίσει" ποτέ. Ένας τρόπος για να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση στα παιδιά μας είναι μέσω των βιβλίων που επικεντρώνονται στον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων τους, και βοηθούν τον μικρό αναγνώστη να συνδεθεί μαζί τους. 

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι  και Το κουτί του Σιλάν της Άλκηστης Χαλικιά, σε υπέροχη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, από τις Εκδόσεις Ίκαρος.


Την ιστορία αφηγείται ο ίδιος ο Σιλάν, ένα προσφυγόπουλο που μόλις έχει ξεκινήσει σχολείο στη νέα του πατρίδα. Μέσα από την άμεση γραφή της Άλκηστης Χαλικιά και την υπέροχη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη γνωρίζουμε το σχολικό του περιβάλλον, τους συμμαθητές του, τα συναισθήματά του και για τον τρόπο επικοινωνίας του με τα άλλα παιδιά (μιας και δεν μιλά την γλώσσα τους). Τι είναι αυτό που τον κάνει να χαίρεται, έπειτα από όλα τα δεινά του πολέμου και την ξενιτιά; Τι του δίνει ελπίδα και κρατά τη θλίψη, το θυμό και το μίσος μακριά; Το αντίδοτο κρύβεται σε ένα κόκκινο μικρό κουτί, το οποίο και κρατά συνεχώς μαζί του και δεν ανοίγει, μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Υπέροχο βιβλίο, που συγκινεί, παρακινεί, μιλά κατευθείαν στη καρδιά.. Διαβάστε το μαζί με τα σποράκια σας, συνδεθείτε με το μικρό αυτό αγόρι, και δείτε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια..συναισθανθείτε..


Το βιβλίο Το κουτί του Σιλάν μπορείτε να το βρείτε εδώ με μια μικρή έκπτωση.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις Εκδόσεις Ίκαρος που μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε το υπέροχο αυτό βιβλίο! 


1 σχόλιο: