Παίζουμε με Rainbow spaghetti (αισθητηριακό παιχνίδι)

Το συγκεκριμένο αισθητηριακό παιχνίδι το είχα δει σε αρκετά blogs του εξωτερικού και ήθελα από καιρό να το κάνω για το Σποράκι. Τα χρώματα, η υφή, το σχήμα, το ότι είναι βρώσιμα, κάνουν τα χρωματιστά μακαρόνια ένα άκρως διασκεδαστικό αισθητηριακό παιχνίδι. Πρόσφατα το Σποράκι έγινε δύο ετών και σκέφτηκα πως θα ήταν και μια άριστη εισαγωγή στην εκμάθηση της δεξιότητας κοψίματος με ψαλίδι.

Τα υλικά είναι πολύ οικονομικά και ο τρόπος κατασκευής πολύ απλός.
Θα χρειαστείτε:

- 2 πακέτα μακαρόνια (σπαγγέτι - τα οικονομικότερα που θα βρείτε)
- Μερικές κουταλιές της σούπας ξύδι
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής
- Ελαιόλαδο
- Σακουλίτσες μικρές (polybags)

Βράζετε τα μακαρόνια κανονικά, τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλετε να δημιουργήσετε (εγώ επέλεξα να κάνω 4 διαφορετικά χρώματα) χωρίζετε και τις ανάλογες ποσότητες στα σακουλάκια. 

Aφού τα χωρίσετε στις σακουλίτσες, ρίχνετε σε κάθε μια και από λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής και λίγο ελαιόλαδο. Σφραγίζετε τις σακουλίτσες και ανακατεύετε καλά ώστε το χρώμα να απλωθεί και να καλύψει όλα τα ζυμαρικά. 


Aφού τα χρωματίσετε, ρίχνετε μέσα σε κάθε σακουλίτσα ελάχιστο ξύδι. Αυτό θα θωρακίσει το χρώμα στο ζυμαρικό και δεν θα αφήσει να λερωθούν τα μικροσκοπικά χεράκια που θα τα παίζουν. Αλλά να θυμηθείτε να το ρίξετε ΑΦΟΥ τα χρωματίσετε, και όχι πριν, γιατί δεν θα επιτρέψει στο χρώμα να περάσει στο ζυμαρικό και θα σας μείνουν άχρωμα. 


Αφού τα ετοίμασα, τα έβαλα στο γνωστό μεγάλο πλαστικό δοχείο, έστρωσα και το σεντονάκι του messy play, και άφησα δίπλα ένα πλαστικό ψαλιδάκι, και μερικά πλαστικά πιατάκια και μπολάκια. Όταν τα είδε η μικρή ενθουσιάστηκε και άρχισε να τα περιεργάζεται, όπως ακριβώς κάνει με κάθε άγνωστο υλικό που της συστήνω. 


Tα ανακάτευε, τα τραβούσε, βύθιζε μέσα τα χεράκια της και διασκέδαζε με την υφή. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσει το ψαλίδι αλλά δεν μπορούσε ακόμα με το ένα της χεράκι, οπότε χρησιμοποίησε και τα δύο και άρχισε να βυθίζει το ψαλιδάκι στα μακαρόνια και να το ανοιγοκλείνει για να τα κόψει. 


Στην παρέα μας ήταν και δύο φίλοι μας που έχουν ένα αγοράκι ενός έτους, και τους προτείναμε να συμμετέχει και εκείνο. Το υλικό είναι βρώσιμο και υπήρχε επίβλεψη καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οπότε μπήκε και εκείνο στο παιχνίδι! Παρόλο που είναι 1 έτους, ο Στράτος έπαιξε μια χαρά με αυτά, και μόνο μια φορά προσπάθησε να βάλει κάποιο στο στόμα. Του άρεσε να παίρνει μεγάλες ποσότητες με τα χεράκια του και να τις αφήνει πάνω στα πόδια του, ή να μπλέκει τα μακαρόνια στα δαχτυλάκια του. 


Στο τέλος το παιχνίδι μετατράπηκε και σε παιχνίδι ρόλων όπου η Μυρτώ έφερε τα κουζινικά της και άρχισε να γεμίζει κατσαρόλες και πιάτα με τα μακαρόνια. Συνολικά απασχολήθηκε περίπου 30' με αυτό το αισθητηριακό παιχνίδι, και το διασκέδασε πολύ. 

Με αυτό το αισθητηριακό παιχνίδι τα σποράκια καλλιεργούν:
  • την αισθητηριακή ανάπτυξη (τι χρώμα και υφή έχουν, τι ήχο κάνουν, τι σχήμα έχουν κτλ)
  • τη λεπτή κινητικότητα 
  • τη φαντασία 
  • τη συναισθηματική οργάνωση (χαλάρωση, απελευθέρωση έντασης).

Τομλήστε το και τα σποράκια σας (αλλά και εσείς) θα το καταευχαριστηθούν!

Σας εύχομαι μια δημιουργική υπόλοιπη εβδομάδα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου