Βιβλιοπρόταση: Είμαι παιδί γενναίο / Είμαι παιδί ευγενικό (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μετά τη σειρά Μικροχώρα και Διαβάζω και διασκεδάζω, δύο ακόμα βιβλία από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και τα χεράκια του Σπορακίου. Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα νέα μας βιβλιοαποκτήματα, το "Είμαι παιδί γενναίο" και "Είμαι παιδί ευγενικό".Είμαι 2 χρόνια τώρα μαμά της Μυρτώς, και από την μικρή εμπειρία μου έχω κατανοήσει πως ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών είναι γιγαντωμένος, πως όλα όσα νιώθουν είναι άμεσα και σε υπερθετικό βαθμό. Ακόμη δεν ελέγχουν τα συναισθήματά τους, και βρίσκονται στο παρον, εδώ, έχοντας μια δική τους λογική, εγωκεντρική και μαγική. Κατανοώ, πλέον, αυτό που κάποτε είχα διαβάσει και αγνοούσα:

"Λέτε: είναι κουραστικό να συναναστρέφεσαι παιδιά".
Έχετε δίκιο.
Προσθέτετε: γιατί πρέπει να κατέβεις στο επίπεδό τους, να σκύψεις, να λυγίσεις, να γίνεις μικρός.
Εδώ έχετε άδικο.
Δεν είναι αυτό που κουράζει πιο πολύ.
Φταίει μάλλον το ότι είστε υποχρεωμένοι να φτάσετε στο ύψος των συναισθημάτων τους.
Να τεντωθείτε, να μακρύνετε, να σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών.
Για να μην τα πληγώσετε".

JANUSZ KORCZAK

Τα βιβλία από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο, και να ονομάσουν αυτά που νιώθουν, να τους δώσουν μορφή και σημασία. Με ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο, τα βοηθούν να χειριστούν και να κατανοήσουν τα δικά τους συναιασθήματα αλλά και των γύρω τους. 


Και στα δύο βιβλιαράκια οι σελίδες είναι φτιαγμένες από χοντρό πλαστικοποιημένο χαρτόνι και τα κάνει ιδανικά και για τα πιο μικρά και..παιχνιδιάρικα χεράκια. Και τα δύο βιβλία πραγματεύονται καθημερινά περιστατικά που αντιμετωπίζει ένα παιδί σε σχέση με τον εαυτό του ή/και με τους γύρω του, και πως μπορεί να τα διαχειριστεί. Ακόμα και αν κάτι φαίνεται στα δικά μας ενήλικα μάτια σαν μικρό και ανούσιο, όπως να φάει το παιδί τα λαχανικά του, για εκείνο είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία. Το να μπορέσει, και να δεχθεί, να τα φάει το κάνει γενναίο. Και είναι απόλυτη αλήθεια! Το να κόψει τα μαλλιά του ή να κοιτάξει κάτω από το κρεβάτι του, σημαίνει για εκείνο την υπερνίκηση ενός μεγάλου φόβου, και είναι άθλος. 

Με πολύ όμορφες εικόνες και μικρό κείμενο, τονίζονται λέξεις και πράξεις πoυ οδηγούν στο να νιώθει χαρούμενος ο μικρός μας ήρωας. Από το να μοιραστεί το κασκόλ του με κάποιον, μέχρι να διοργανώσει ένα πάρτυ για το αρκουδάκι του, διδάσκει στα σποράκια τι επίδραση έχει να είναι κανείς ευγενικός ή γενναίος: και τα δύο κάνουν και εσένα αλλά και τους γύρω σου χαρούμενους!

Η Μυρτώ φαίνεται πως επηρεάστηκε πολύ από την εικόνα που το παιδάκι έχει χτυπήσει και κλαίει, και ζητά βοήθεια. Την προβλημάτισε και μου έλεγε συνεχώς "κ(λ)αίει, αγκα(λ)ίτσα μαμά του, αζαπατ (χανζαπλαστ)". Γενικά, τη στενοχωρεί να βλέπει παιδάκι να κλαίει, και πηγαίνει αμέσως να το χαϊδέψει στην πλάτη ή στο χέρι του. Σε αυτή την ηλικία, όλα τα σποράκια ξεχειλίζουν από την ένταση των συναισθημάτων τους, και τα βιβλιαράκια αυτά τα βοηθούν να κατανοήσουν το μέγεθος και την επίδρασή τους.

Τα βιβλία "Είμαι παιδί γενναίο" και "Είμαι παιδί ευγενικό", καθώς και ακόμα δύο της ίδιας σειράς, μπορείτε να τα βρείτε στην σελίδα των Εκδόσεων Μεταίχμιο με μια μικρή έκπτωση.

Σας φιλώ και σας εύχομαι μια υπέροχη υπόλοιπη εβδομάδα!
1 σχόλιο:

  1. Εχουμε το ευγενικό παιδί!Πέρα από τα μηνύματα που περνάει το βιβλίο εγώ λατρεύω και την ποιότητα , από τα λίγα που δεν έχουν γρατζουνιά! και όντως η κοράκλα μας είναι πολύ παιχνιδιάρα! χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή