8 δραστηριότητες για σποράκια 16+ μηνών

Σε αυτή την ηλικία τα σποράκια είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί δέκτες ψυχαγωγίας, και το γνωρίζω από πρώτο χέρι! Μου πήρε αρκετό καιρό να παρατηρήσω πως αυτό που τη διασκέδαζε περισσότερο δεν ήταν ακριβά παιχνίδια με φωτάκια και κουμπάκια, αλλά παιχνίδια δραστηριοτήτων από απλά καθημερινά υλικά! Ξεχάστε τα ακριβά, κοινότυπα παιχνίδια του εμπορίου και εστιάστε σε χρώματα, υφές, αρώματα και αισθήσεις.

Πλαστελίνη η Θαυματουργή

Το θαυματουργό αυτό παιχνίδι είναι για όλες τις ηλικίες (αρκεί το παιδάκι σας να έχει ξεπεράσει το στάδιο που βάζει αντικείμενα στο στόμα), και προσφέρει αμέτρητες επιλογές παιχνιδιού. Για τα μικρότερα σποράκια αρκεί η πρώτη επαφή, ώστε να μάθουν να δουλεύουν τα χεράκια τους, όχι τόσο να κάνουν κατασκευές. Φτιάχνοντας τη δική σας πλαστελίνη/playdough (δείτε εδώ πως) μπορείτε να προσθέσετε και μια σταγόνα αρωματικό έλαιο, ώστε τα μικράκια σας να ακονίσουν όλες τις αισθήσεις τους! Την περίοδο των Χριστουγέννων επιβάλλεται να προσθέσετε λίγη τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο ώστε να φτιάξετε τη δικιά σας Χριστουγεννιάτικη πλαστελίνη!Το σουρωτήρι της μαμάς

Το σουρωτήρι είναι ένα εξάρτημα που υπάρχει σε κάθε κουζίνα. Αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν γνώριζα είναι πως αποτελεί εξάρτημα-κλειδί για σουπερ δημιουργικό παιχνίδι νηπίων! Προμηθευτείτε με πολύχρωμα καθαριστικά πίπας, αναποδογυρίστε το σουρωτήρι και "καλέστε" έτσι το σποράκι σας να βρει τη λύση! Εκείνο θα αρχίσει να περνάει από τις τρυπούλες τα καθαριστικά και θα διασκεδάζει απίστευτα! 


 Δαχτυλομπογιές

Τι είναι αυτό που κάνει τα μικράκια μας να λατρεύουν να ζωγραφίζουν/λερώνονται με δαχτυλομπογιές? Η δικιά μου πάντως τις λατρεύει. Το καλοκαίρι καθόμασταν στο μπαλκόνι, και ο χώρος ήταν όλος δικός της. Τώρα που χειμωνιάζει είναι λίγο δύσκολο να κρατήσουμε τον χαμό υπό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν μερικά tips γι'αυτό: προμηθευτείτε ρολό χαρτιού (οικονομικότερο είναι αυτό από το  ΙΚΕΑ) ώστε να καλύψετε το τραπεζάκι τους/σας με αυτό. Φορέστε μια ποδίτσα στο σποράκι σας ή ρούχα παιχνιδιού που φορά ειδικά για αυτές τις δραστηριότητες. Δώστε του ένα πινελάκι και δέστε στην άκρη του ένα κουδουνάκι, ώστε να διασκεδάζει και με τον ήχο κάθε φορά που θα ζωγραφίζει. Αφήστε το ελεύθερο να δημιουργήσει και μείνετε διακριτικά δίπλα του ή ακόμα καλύτερα, συμμετέχετε και εσείς! 


Παίζοντας με καλαμάκια

Πριν λίγες ημέρες σας είχα παρουσιάσει ένα παιχνίδι με καλαμάκια και καθαριστικά πίπας εδώ, ωστόσο, υπάρχουν και πιο απλά παιχνίδια που θα μπορούσατε να παρουσιάσετε στο σποράκι σας. Κόβοντας χοντρά καλαμάκια σε κομμάτια μήκους 4-5 εκ. και δίνοντας ένα λεπτό κορδόνι στο μικρό σας, μπορεί να ακονίσει τη λεπτή κινητικότητά του με το να περνά ένα-ένα τα κομμάτια μέσα από το κορδόνι. 


Γέμιζουμε-αδειάζουμε τα κουτιά

Γεμίστε ένα δοχείο με φακές, χρωματιστό ρύζι (είχαμε φτιάξει εδώ) ή ακόμα και "άμμο" που είχαμε φτιάξει εδώ, ρίξτε μέσα μικρά κυπελλάκια και κουταλάκια και αφήστε το σποράκι σας να φτυαρίσει, να γεμίσει με το κουταλάκι τα κυπελλάκια, να τα αδειάσει και να τα ξαναγεμίσει. Η δραστηριότητα αυτή βοηθά πολύ στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας καθώς και στην συγκέντρωση του παιδιού. 
Αυτοκόλλητα

Το σποράκι έχει μαγευτεί από την "υπερδύναμη" του αυτοκόλλητου να μένει εκεί ακριβώς που θα το τοποθετήσει, και την επιλογή να το ξεκολλήσει και να το κολλήσει ξανά κάπου αλλού (π.χ. στη μύτη της μαμάς ή στο κούτελο του μπαμπά). Μένει να ασχολείται πολλή ώρα, πλήρως προσηλωμένη, προσπαθώντας να τα βγάλει από το χαρτί και να αποφασίσει που θα τα τοποθετήσει. Μπορείτε να αρχίσετε ένα πρώτο παιχνίδι με αυτά ζητώντας από το παιδάκι σας να κολλήσει ένα αυτοκόλλητο σε κάποιο μέρος του σώματός του, π.χ. στο χεράκι, μετά στην κοιλίτσα, στο ποδαράκι κ.ο.κ μαθαίνοντας έτσι τα μέρη του σώματός του. 

Όσο απλή και αν φαίνεται, αυτή η δραστηριότητα ενισχύει τη δημιουργικότητα και την φαντασία, τη λήψη αποφάσεων και την ελεύθερη έκφραση, την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας! 


Αρχίζουμε να διαχωρίζουμε τα χρώματα

Τα παιδιά μαθαίνουν τα χρώματα κάνοντας πρώτα ταύτιση το ίδιο με το ίδιο και στη συνέχεια αρχίζουν και ξεχωρίσουν, να δείχνουν και να ονομάζουν τα βασικά χρώματα. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 16 μηνών.

Για μια πρώτη επαφή, προμηθευτείτε μπολάκια δύο χρωμάτων (εγώ χρησιμοποιώ κάτι στοιβαζόμενα χρωματιστά κυπελλάκια από ένα παλιό παιχνίδι της μικρής) και γεμίστε τα με αντικείμενα του αντίστοιχου χρώματος. Μπορεί να είναι τουβλάκια, κύβοι, πομ πομ, ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο ταιριάζει στο χρώμα του μπολ. Αρχίστε εσείς το παιχνίδι με το να αδειάσετε τα αντικείμενα από τα δύο μπολ και να τα ανακατέψετε στο πάτωμα. Έπειτα, με αργές κινήσεις και εξηγώντας στο σποράκι σας τι ακριβώς κάνετε και ποιο χρώμα κρατάτε, τοποθετείτε τα αντικείμενα στα μπολ του ιδίου χρώματος. 

Πομ πομ

Aυτά τα μαγικά, μικρά, μαλλιαρά μπαλάκια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε αμέτρητες δραστηριότητες και για πολλά χρόνια παιχνιδιού. Όταν είναι ακόμα μικρά τα σποράκια σας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να εξασκήσουν τη λεπτή κινητικότητα και την επίλυση προβλημάτων με το εξής παιχνίδι:

Κάντε μια μικρή τρύπα σε ένα πλαστικό μπουκάλι, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη μπουνίτσα του μικρού σας (ανοίχτε την τρύπα ψηλά, στο λαιμό του μπουκαλιού). Στη συνέχεια τοποθετήστε μέσα χρωματιστά πομ πομ και μικρά κομμάτια από χρωματιστά καλαμάκια, αφήστε όρθιο το μπουκάλι  και προσκαλέστε το σποράκι σας να τα βγάλει. Εκείνο θα διασκεδάζει στην προσπάθειά του να βγάλει τα μικροαντικείμενα από μέσα, και εσείς θα ενθουσιαστείτε με το πόσο χρόνο μπορεί να αφιερώσει σε αυτή τη δραστηριότητα! Οι παραπάνω δραστηριότητες είναι ένα μικρό δείγμα όσων έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό με τη Μυρτώ. Οι μέρες μας περιλαμβάνουν πάντα λίγη μουσική, τραγούδι, βόλτες στην φύση (όσο ο καιρός το επιτρέπει), και πολλές πολλές αγκαλιές στο ενδιάμεσο! 

Σημαντικό!!! Να είστε καθόλη τη διάρκεια των παραπάνω δραστηριοτήτων δίπλα στο σποράκι σας, να του μιλάτε και να του εξηγείτε όπου χρειάζεται. Αν το παιδάκι σας συνηθίζει να βάζει πράγματα στο στόμα, καλύτερα να περιμένετε έως ότου ξεπεράσει αυτό το στάδιο.

Σας φιλώ και σας εύχομαι μια δημιουργική εβδομάδα!

17 σχόλια:

 1. Αχ μου έχουν λείψει τόσο πολύ αυτές οι δραστηριότητες! Τα δικά μου έχουν ξεφύγει από αυτά βλέπεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάχη μου, η αλήθεια είναι πως τος περισσοτερες φορες συμμετέχω και εγώ μαζί της και γίνομαι πάλι παιδί! Παίρνω ιδέες από όλες εσας τις πρωτοπορες και τις εφαρμόζω στον σπόρο 😀 φιλια πολλα πολλα

   Διαγραφή
 2. Πολύ όμορφες ιδέες!!!Και αναρρωτιώμουν πώς θα περνάμε το χρόνο μας αν χαλάσει ο καιρός...Είμαστε πολύ της βόλτας βλέπετε!!!Ανυπομονώ να τα κάνω με την μικρή μου, 17 μηνών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαο που σου άρεσαν Πολα μου. Είμαι σίγουρη ουι η μικρή σου θα ενθουσιαστεί! Είναι και συνομήλικες με τη δικιά μου 😁 σε φιλώ

   Διαγραφή
  2. Χαίρομαο που σου άρεσαν Πολα μου. Είμαι σίγουρη ουι η μικρή σου θα ενθουσιαστεί! Είναι και συνομήλικες με τη δικιά μου 😁 σε φιλώ

   Διαγραφή
 3. Είμαστε σε αυτήν ακριβώς τη φάση, για δεύτερη φορά! Πραγματικά μου αρέσει αλλά τελειώνουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πωπω Άτζυ μου, εσύ τα έχεις ήδη περάσει μια φορά και είσαι πια ειδημων στις κατασκευές και τι είναι διασκεδαστικό και αξιζει να φτιάξεις. Εγώ οδεύω λίγο στα τυφλά, φτιάχνω μια κατασκευή και ελπίζω να της αρέσει. Δεν είναι όλες επιτυχημένες. Κάποιες οϋτε να τις φτύσει, ενώ άλλες τις έφερε στα μέτρα της χεχεχε σε φιλώ

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  3. Το τι αξίζει είναι σχετικό... Μερικές φορές νομίζουμε ότι έχουμε κάνει το σουπερ wow και τελικά μπορεί να είναι ευχαριστημένα με κάτι που δε μας ικανοποιεί..

   Διαγραφή
 4. πολύ ωραίες ιδέες! εγώ για να χρησιμοποιούμε άνετα τις δακτυλομπογιές ή γενικώς τις νερομπογιές/ τεμπερες μέσα στο σπίτι πήρα ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο από το τζάμπο και σώθηκα! όταν στρωθεί ξεκινάει η διασκέδαση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαιρομαι που βρήκες τις ιδέες μου χρήσιμες! πολύ ωραία η ιδέα με το πλαστικό τραπεζομάντηλο! Θα την εφαρμόσω κι εγώ!!! Σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες και διάβασες την ανάρτηση! Φιλιά πολλά!!!

   Διαγραφή
 5. Τέλειες ιδέες! Πολυ μας αρέσουν και πολυ αγαπάμε όλα αυτά τα δημιουργικά παιχνίδια και τα κάνουμε ακόμα κάπως προσαρμοσμένα για την ηλικία μας! Φιλιααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ω σε ευχαριστώ πολύ πολύ κοριτσούδι μου! Ε ναι, και το καλό είναι πως είναι όλα προσαρμόσιμα!!! Φιλιά πολλά πολλά!!!

   Διαγραφή
 6. Μονο τα δικά μου χώνονται μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας με τα κατσαρολικά 😜😳😎. Για άλλη μια φορά πολυ ωραίες ιδέες. Θα του δοκιμάσω το διαχωρισμό των χρωμάτων. Χθες μου ειπε κοκκι@/€:€/&&:!2€2 και μου έφερε κάτι κόκκινα παιχνιδια, μάλλον ειναι έτοιμος 😘

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γλυκειά μου Λαμπρινή! Και εμένα κάθεται και ανοίγει ντουλάπια και βγάζει τα πάντα από μέσα! Τα παιχνίδια την κρατάνε απασχολημένη 20-25 λεπτά οπότε το υπόλοιπο της ημέρας γεμίζει με σκανταλιές, εξερευνήσεις, βόλτα, παιχνίδι με τα κολιέ της μαμάς, παιχνίδι με τα τάπερ, κ.ο.κ χαχαχαχαχαχα Σε φιλώ κοριτσούδι μου!!!

   Διαγραφή
 7. Αυτο το παιχνιδι με τα χρωματα μπορω να το κανω και με την Μαρία μου. Οσο για το χρωματιστο ρυζι μπορουμε να το φτιςξουμε και με τον Βαγγέλη και την Μαρία. Το playdoh ειναι ακομα αγαπημενο παιχνίδι μας! Αυτο με την κανελα δεν το ειχα σκεφτει! Τελεια κοριτσι..... χιλια μπραβο που ασχολείσαι τοσο...
  Σε φιλω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μπράβο Μαρία μου, εξαιρετικά τα έγραψες!! Τα ίδια κάναμε και κάνουμε και μερικά ακόμη και εμείς!! (πχ η ζωγεαφικη μέχρι τελικής πτώσεως με πινέλα ή χέρια ή ότι άλλο μπορείς να φανταστείς!!) Η ιδέα με το μπουκάλι μου αρεσε πολύ και δεν την είχα κάνει!! Μην διστάζεις να της κάνεις εισαγωγή και στα παζλ, έστω με τέσσερα κομμάτια ή τα ενσφηνωματα!!! (αν δεν τα κάνεις ήδη!!) Φιλιά πολλά πολλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή